Mladi istarski folkloraši pokupili nagrade u Ronjgovoj rodnoj kući

Josip Diminić, ostaje potpredsjednik te predsjednik Stručnog savjeta MKS-a (R. SELAN)
Josip Diminić, ostaje potpredsjednik te predsjednik Stručnog savjeta MKS-a (R. SELAN)

Održana je 36. Mantinjada pul Ronjgi, poznata manifestacija mladih svirača i pjevača Primorja, otoka i Istre, koja se već godinama održava u rodnoj kući poznatog kompozitora, dirigenta, sakupljača narodnih običaja, Ivana Matetića Ronjgova, u Ronjgima kraj Viškova. Na ovogodišnjoj Mantinjadi je nastupilo oko četrdesetak izvođača od 7 do 22 godine iz KUD-ova Hrvatskog primorja, otoka i Istre, i značajno doprinosi očuvanju i njegovanju tradicijske glazbe ovih krajeva.

Manifestaciju organizira Ustanova "Ronjgov" iz Viškova

Ovu jedinstvenu tradicionalnu manifestaciju, koja ima natjecateljski karakter, organizira katedra Čakavskog sabora - Ustanova "Ivan Matetić Ronjgov" iz Viškova povodom Dana svetoga Mateja, praznika tog kraja. Nastupili su tako članovi KUD-ova "Ive Jelenović" iz Dobrinja, "Frankopan" iz Vrbnika, "Mate Balota" iz Raklja, "Ivan Fonović Zlatela" iz Kršana, "Ilija Dorčić" iz Novog Vinodolskog, "Barban" iz Barbana, "Vrh" iz Krka, "Rudar" iz Raše, te sopci Udruženja sopaca otoka Krka.

Sve goste, mlade izvođače, svirce i kantadure pozdravio je poznati etnolog, dirigent, kompozitor Dušan Prašelj, osnivač ove hvalevrijedne manifestacije, veliki prijatelj Ivana Matetića Ronjgova i Slavka Zlatića. Svirkom na bodulski je prisutne pozdravio i još jedan od osnivača ove manifestacije Ive Pavačić, inače poznati sakupljač narodnih običaja otoka, koji je zasvirao na sopelu zajedno sa svojim kompanjonom Ivom Kraljićem.

U kategoriji najmlađih svirača posebno priznanje je dodijeljeno mladom sviraču na mehu, Antoniju Kosu iz Kapelice, članu raškog "Rudara", a u kategoriji sopci i sopčice od 17 do 22 godine prvu nagradu su dobili Vilijam Vojić i Dalen Načinović iz KUD-a "Ivan Fonović Zlatela", drugu nagradu osvojili su Ivan Vale i Erik Žagrić iz KUD-a "Barban", a treću nagradu Filip Crnčić i Marin Petrović iz KUD-a "Ive Jelenović" iz Dobrinja.

U kategoriji sopaca do 16 godina prvu nagradu su osvojili sopci Božidar Žužić i Mateo Žužić KUD-a "Vrh" iz Krka, drugu nagradu Luka Blažina i Rok Lukšić iz KUD-a "Ivan Fonović Zlatela" iz Kršana, a treću nagradu Anton Bilić i Marin Bilić iz KUD-a "Ilija Dorčić" iz Novog Vinodolskog.

Kršanci najbolje kantaju u skupini

U kategoriji sopci na jednom instrumentu slavila je kao pobjednica Adrijana Miletić iz RKUD-a "Rudar" Raša, a drugo mjesto je pripalo Rafaeli Blažina isto tako iz Raškog RKUD-a. Treću nagradu osvojio je Rok Lukšić iz KUD-a "Ivan Fonović Zlatela" iz Kršana.

Prvu nagradu u kategoriji "Kanat u skupini" zaslužili su Viliam i Amelia Vojić i Moriss Gržan iz Kršana, drugu nagradu Dalen Načinović, te Amelia i Vilijam Vojić, isto tako iz KUD-a "Zlatela", a treću nagradu mladi kantaduri iz KUD-a "Mate Balota" iz Raklja Mark Jalšovec, Elen Percan, Tea Percan, Haidi Fornažar, Paulo Krišto i Una Buršić.

U kategoriji par kantadura prvu nagradu su zasluženo osvojile kantadorke iz RKUD-a "Rudar" iz Raše, Adriana Miletić i Rafaela Blažina, drugu Amelia i Viliam Vojić, a treću nagradu Morris Gržan i Amelia Vojić iz "Zlatele". Izvođače je ocjenjivala ovogodišnja stručna komisija u sastavu: Nevia Kožljan, Klaudije Donato i Saša Popović. (Ivana AHMIČEVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter