Mladi IDS-a lagali da se ne mogu izjasniti kao Istrijani

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Popisivanje osoba, kucanstava i stanova privodi se kraju. Zadnji termin do kada ce popisivaci, ako još nisu bili, zakucati na vrata gradana je 28. travnja. Svi koji su dobili obavijest u poštanskom sanducicu jer ih popisivac nije zatekao kod kuce trebaju što prije nazvati oznaceni broj telefona i dogovoriti sljedeci termin unutar posljednja tri dana.

Oni koji su pak vec tri puta dobili obavijest o ponovnom dolasku, ali se nisu odazvali, moraju se sami uputiti u najbliži popisni centar gdje ce dati sve potrebne podatke. Umjesto osoba koje su na putovanju ili su odsutne zbog zaposlenja u inozemstvu podatke može dati jedan od clanova kucanstva.

Zanimljivo je da ce, osim prirasta stanovnika, popis pokazati i koliki je broj izgradenih stambenih objekata, a u Istri se vec sada vidi da je u zadnjih deset godina, od posljednjeg popisa stanovništva, apartmanizacija uzela maha.

- Primijetili smo da je mnogo izgradenih apartmana koji su prazni ili se koriste samo sezonski. To nam je predstavljalo problem kod popisivanja jer smo preko susjeda ili gradevinara morali saznavati živi li netko u tim stanovima. Naime, svi objekti koji su u potpunosti izgradeni moraju se popisati neovisno o tome jesu li prodani ili ne, kazala je Mirijana Horvat, koordinatorica u popisu stanovništva za Istarsku županiju.

Svaki popisivac obavlja jedan ili više popisnih krugova u kojima treba popisati izmedu 110 i 120 kucanstava. Za podrucje Istre angažirano je 700-tinjak popisivaca i 103 kontrolora koji se svaku vecer sastaju zbog pregledavanja ispunjenih materijala. Ako je potrebno, ponovno se kontaktiraju anketirane osobe da bi se uklonile eventualne nejasnoce ili pogreške.

- Popisivanje tece dobro, gotovo su sva kucanstva popisana, a vecih problema nismo imali. Prijave su na odredene nepravilnosti stigle samo iz Juršici, Šikici i Škatari glede regionalnog izjašnjavanja. Medutim ispostavilo se da je u Šikicima prijava stigla a da popisivaci još nisu ni izašli na teren, kazala je Horvat.

Navodnu nemogucnost izjašnjavanja Istrijanstva u Šikicima krivo su jednoj lokalnoj radiostanici dojavili mladi IDS-a. U ostala dva sela popisivaci su ponovno došli u kucanstva i uklonili grešku, odnosno svima koji su to željeli omogucili su da se izjasne kao Istrijani.

Osim Državnog zavoda za statistiku, koji ce prve službene podatke objaviti najkasnije 30. lipnja, nitko ne može izlaziti s bilo kakvim komentarima ili prognozama o broju popisanih stanovnika. No, vec se sada zna da se u Istarskoj županiji ocekuje porast stanovnika, i to ne zbog prirodnog prirasta, vec zbog migracije.

U 2001. godini u Istarskoj županiji popisane su 206.344 osobe. U 2009. je prema broju umrlih i rodenih te podacima o migraciji MUP-a bilo skoro 215.000 osoba. (M. JERIN)


Kišberi: Nismo lažno dojavljivali

U skladu sa Zakonom o medijima te u cilju tocnog i potpunog informiranja javnosti zahtijevamo objavu ispravka netocnih i nepotpunih informacija koje su iznesene u clanku pod naslovom "Mladi IDS-a lagali da se ne mogu izjasniti kao Istrijani".

U spomenutom je clanku novinarka Maša Jerin, u dijelu gdje opisuje tijek popisa stanovništva u Istri, prenijela izjavu Mirjane Horvat, koordinatorice za popis stanovništva Istarske županije, koja je u potpunosti neistinita. Naime, u clanku je navela da je Klub mladih lažno dojavio jednoj lokalnoj radiostanici navodnu nemogucnost izjašnjavanja Istrijanstva. Netocno je i neistinito da je Klub mladih dojavljivao radiopostajama o nepravilnostima tijekom popisa stanovništva, a kamoli lažno dojavljivao.

Istina je da je Klub mladih IDS-a na svojoj konferenciji za novinare održanoj 4. travnja u Puli ukazao na nepravilnosti i kršenje gradanskih prava pri popisu stanovništva, koja su nam javljali gradani iz južne Istre, tocnije Juršica i Šikica te Poreca, ali i putem Facebooka te osobno. Istina je da se Klubu mladih obratio spomenuti gospodin iz Šikica, Danijel Dekovic, koji se žalio na nemogucnost izjašnjavanja kao Istrijan, na što smo ga uputili u njegova prava i pozvali da to prijavi nadležnom povjerenstvu.

Istina je da smo podnijeli prijavu Županijskom povjerenstvu u kojoj smo zahtijevali da se nepravilnostima kojima se uskracuju ljudska i gradanska prava stane na kraj, da svi popisivaci budu još jednom upozoreni da svoj posao obavljaju odgovorno i sukladno zakonu te tražili da popisivaci obidu sporna mjesta na kojima je došlo do nepravilnosti i utvrde tocnost zabilježenih podataka. (Duško Kišberi, voditelj Ureda za odnose s javnošcu IDS-a)


Mladi IDS-a trebali bi znati da su Šikici i Škatari dva razlicita mjesta

Znaju li u IDS-u da postoji razlika izmedu Škatara i Šikica? Pitanje je to koje se logicno namece kada se procita reagiranje Ureda za odnose s javnošcu IDS-a u kojem voditelj Duško Kišberi na vrlo uvrjedljiv nacin navodi da je "u potpunosti neistinita" izjava koordinatorice za popis stanovništva Istarske županije Mirijane Horvat.

Podsjecamo da je Horvat u clanku u kojem se pisalo o tijeku popisivanja stanovnika u Istri kazala da su odredene prijave nepravilnosti, i to vezane za regionalno izjašnjavanje, stigle samo iz Juršica, Šikica i Škatara. Medutim, ispostavilo se da je u Šikicima prijava stigla a da popisivaci nisu ni izašli na teren, a za pogrešnu dojavu o navodnoj nemogucnosti izjašnjavanja kao Istrijani u Šikicima odgovorni su bili mladi IDS-a.

Medutim, u IDS-u ne žele priznati da su pogriješili, dapace, spremni su javno klevetati nadležnu osobu zaduženu za popis stanovnika u Istri Mirijanu Horvat navodeci da ona govori neistinu, a isto tako prozivati dolje potpisanu novinarku. Kao "dokaz" da su u pravu naveli su da se Klubu mladih IDS-a upravo iz Šikica obratio Daniel Dekovic, koji se žalio na nemogucnost izjašnjavanja kao Istrijan. I zaista, o Dekovicevom slucaju i sam je Glas Istre pisao, ali s tom bitnom razlikom što smo mi naveli tocno prebivalište gospodina, koji nije iz Šikica vec iz - Škatara!

Da je prijava stigla iz Škatara, kao uostalom i iz Juršica, Horvat nije nikada zanijekala, dapace, naglasila je samo da se ispostavila kao pogrešna prijava ona iz Šikica, a o cemu su mladi IDS-a dojavili jednoj lokalnoj radiopostaji. I ne samo tamo. Klub mladih IDS-a održao je konferenciju za novinare 4. travnja u Puli na kojoj su naveli upravo Šikice kao jedno od mjesta u kojem gradani nisu bili u mogucnosti upisati se kao Istrijani.
Kao pravi Istrijani mladi IDS-a trebali bi znati da su, iako se Šikici i Škatari nalaze blizu, to dva razlicita naselja. (Maša Jerin, novinarka)


Podijeli: Facebook Twiter