Mladi i stručni kadar na listi za rovinjsko vijeće

Volčić, Modrušan, Rade, Paliaga, Budicin, Zovich Stanić i Rajko (N. O. R.)
Volčić, Modrušan, Rade, Paliaga, Budicin, Zovich Stanić i Rajko (N. O. R.)

Izborni Sporazum između predstavnika Zajednice Talijana "Pino Budicin" Rovinj i podružnice IDS-a potpisan je danas. U ime ZT to je učinio predsjednik Marino Budicin, a u ime rovinjskog IDS-a Branko Rajko. Na konferenciji za novinare predstavljeni su i kandidati Zajednice Talijana na listi IDS-a za Gradsko vijeće Rovinja - dr. Marinko Rade,  psihologinja Tiziana Zovich Stanić, prof. David Modušan i Ivetta Volčić ili kako je to istaknuto mladi i stručni kadar.

Dva desetljeća suradnje

Govoreći o razlozima potpisivanja sporazuma, Marino Budicin, dogradonačelnik Rovinja, istaknuo je da je sporazum rezultat ostvarenih i zacrtanih ciljeva tijekom više od dva desetljeća uspješne suradnje. Naglasio je i da je Zajednica Talijana u potpunosti priznata od strane IDS-a, kao i da je upravo IDS uvijek bio blizak i susretljiv u rješavanju potreba Zajednice i drugih ustanova talijanske zajednice.

- IDS svojim potpisom i obvezama koje preuzima potpisujući sporazum priznaje Zajednicu Talijana kao jedinog predstavnika talijanske nacionalne zajednice, upravo onako kako je i sadržano u našem statutu. Čini to poštujući neizbježnu povijesnu činjenicu - autohtonost naše nacionalne zajednice, izjavio je Marino Budicin.

Marko Paliaga, kandidat rovinjskog IDS-a za dužnost gradonačelnika također je pojasnio razloge potpisivanja, ali i težinu potpisanog, odnosno onog na što se IDS obvezao.

- Potpisivanjem sporazuma obvezali smo se zadržati sva stečena prava, kao i provoditi sve odredbe statuta i gradskih akata koji se odnose na zaštitu autohtone talijanske zajednice. Tu je i osiguravanje primjene dvojezičnosti i simbola koji potvrđuju povijesnu prisutnost Talijana, potvrđivanje odgovarajuće kvalificirane zastupljenosti zajednice u Gradskom vijeću, upravi i institucijama, garancija didaktičko - pedagoške autonomije vrtića, osnovne i srednje škole te Centra za povijesna istraživanja, ojačati položaj same Zajednice i osigurati njenu dosadašnju razinu aktivnosti. Osim toga sporazum garantira i ostvarenje dosljednog i vjerodostojnog načela jednakopravnosti dviju autohtonih etničkih sastavnica u svim javnim manifestacijama, zadržavanje Upravnog odjela za talijansku nacionalnu zajednicu i ostale etničke skupine Istarske županije sa sjedištem u Rovinju, kao i povrat (u suradnji s institucijama) učenja talijanskog jezika kao jezika društvene sredine, kao obaveznog predmeta u osnovnim i srednjim školama. Učenja talijanskog jezika u školama ne smiju biti manje od tri sata tjedno, rekao je kandidat za gradonačelnika Rovinja iz redova IDS-a, Marko Paliaga. (Nina ORLOVIĆ RADIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter