Mladi i stari zajedno izradili hotele za kukce i kućice za ptice

Prezentacija projekta "Naputak za eko kutak" (G. ČALIĆ ŠVERKO)
Prezentacija projekta "Naputak za eko kutak" (G. ČALIĆ ŠVERKO)

Čak sedam hotela za kukce, sedamnaest kućica i pet hranilica za ptice izradili su u sklopu najnovijeg projekta buzetskog Doma za starije "Naputak za eko kutak", kojim su obuhvaćeni i učenici Osnovne škole "Vazmoslav Gržalja", mladi i stariji Buzećani. Vrijednost projekta je 24.699 kuna, a od toga je 15.000 kuna potpora Zaklade za poticanje partnerstva i razvoja civilnog društva ostvarena kroz programsko područje Mali projekti u zajednici "Mali projekti za bolje sutra".

Druženje kroz aktivnosti

Na jučerašnjoj prezentaciji projekta koji se započeo provoditi početkom listopada prošle godine i završava krajem ožujka ove godine, ispred Doma za starije predstavljeni je dio radova izrađenih u radionicama: veliki hotel za kukce te mali hoteli, kućice i hranilice koji će se osim Domu za starije, dati na korištenje Osnovnoj školi, Dječjem vrtiću, Srednjoj školi, Poludnevnom boravku Buzet i građanima, a osim što će koristiti u edukativne svrhe doprinijet će očuvanju biološke raznolikosti.

- Projektom smo kroz šest mjeseci ostvarili glavni cilj, proveli smo niz međugeneracijskih aktivnosti, druženja i radionica za korisnike Doma za starije osobe i osnovce te time potaknuli svijest o očuvanju okoliša. Zajedno smo posadili dva međugeneracijska drva-lipe, održali predavanje o važnosti drveća i o lipi, radionice prepoznavanja drveća za osnovce, predavanje o ugroženim pticama i korisnim kukcima, a posebno treba istaknuti niz kreativnih radionica u kojima su se izrađivali zmajevi, hranilice i kućice za ptice, hoteli za kukce, čestitke. Do kraja ožujka na radionicama ćemo oblikovati glinu, izrađivati krpene igračke i posjetiti Prirodoslovni muzej u Rijeci, istaknula je voditeljica projekta Goranka Črnac.

U projektne aktivnosti uključio se veliki broj djece, četrdeset polaznika produženog boravka Osnovne škole. Cilj projekta je da djeca steknu početne vještine obrade prirodnih materijala, da se senzibiliziraju za teme zaštite okoliša te da se potaknu na aktivnosti sa starijim osobama. - Vjerujemo da su se smanjile predrasude prema starijima i da će djeca uključena u projekt češće boraviti sa svojim bakama i djedovima. Od njih mogu mnogo naučiti. Korisnike Doma smo uključili u aktivnosti kroz koje su svoje vještine prenijeli mlađima te je došlo do istinske međugeneracijske suradnje i  prijenosa znanja među generacijama. Ostvarili smo i novi oblik suradnje među lokalnim ustanovama, rekla je Črnac. U projektne aktivnosti bili uključeni i korisnici poludnevnog boravka Udruge osoba s intelektualnim teškoćama Istre.

U realizaciju je bio uključen i niz suradnika i volontera. Črnac je posebno istaknula voditelja radionica obrade drva Ivana Totmana umirovljenog prosvjetnog djelatnika, profesora biologije i istinskog ljubitelja prirode te pomagače Silvana Komara, Ivana Muzicu i Marijana Črnca.

Napravio 210 kućica

Totman je prethodnih godina napravio 210 kućica za ptice koje je besplatno podijelio diljem Hrvatske, najviše u Buzetu, a u ovaj projekt Doma za starije, uključio iz dva razloga.

- Jedan razlog je što sam želio prenijeti znanje učenicima ne bi li oni jednog dana nastavili tamo gdje sam ja stao, a drugi razlog je što sam u trideset i prvoj godini mirovine ponovo postao nastavnik i radio s učenicima, povjerio nam je Totman. Zadovoljni su i osnovci. - Prvi puta smo izrađivale kućice za ptice i hotel za kukce, pohvalile su se Laura Blažević iz 3a i Vita Flego iz 1b.

Uz uvodne riječi ravnateljice Doma za starije Gordane Helen Šišović, o hotelu za korisne kukce i čemu on služi govorila je ravnateljica Srednje škole i profesorica biologije Marija Pavletić. Zima je vrijeme kada se kukci zavlače u skrovišta gdje im je manje hladno. Hotel za kukce tada im može pružiti zaklon. Tijekom ljeta mogu se skloniti od velikih vrućina. Takvim se staništima može povećati njihova brojnost u vrtu. (Gordana ČALIĆ ŠVERKO)


Podijeli: Facebook Twiter