Mladi i stari Buzećani povezali prošlost i budućnost

(G. ČALIĆ ŠVERKO)
(G. ČALIĆ ŠVERKO)

Tkanje vremena - naziv je izložbe radova polaznika Dječjeg vrtića Grdelin i korisnika Doma za starije i nemoćne osobe Buzet otvorene jučer u holu Narodnog doma. Radovi su nastali u sklopu istoimenog projekta kojeg je Dom za starije, u partnerstvu s vrtićem, prijavio na natječaj Zaklade za poticanje partnerstva i razvoj civilnog društva za programsko područje Mali projekti za bolje sutra. Zaklada je odobrila potporu od 10.000 kuna, a ukupna vrijednost projekta bila je 13.000 kuna.

Međugeneracijsko povezivanje

- Projekt je u mnogo čemu inovativan. Prvenstveno zbog načina na koji su osmišljene i provedene zajedničke aktivnosti djece i starijih. Korisnici Doma preuzeli su ulogu učitelja i pokazali da usprkos svojoj dobi i zdravstvenom stanju mogu prenijeti znanje i vještine na mlađe naraštaje. Uzajamnim učenjem pridonijelo se međugeneracijskom povezivanju, a sama ustanova, osim što je mjesto skrbi o starijima, postaje mjesto susreta, druženja i kreativnog stvaranja, mjesto gdje se razvija svijest o uzajamnoj odgovornosti i povezanosti svih članova zajednice, istaknula je na otvaranju izložbe ravnateljica Doma za starije Gordana Helen Šišović.

Užitak je biti gradonačelnik grada u kojem gotovo svakog tjedna svjedočimo suradnji između raznih sektora, udruga institucija, a posebno je lijepo vidjeti da surađuju najmlađi sa onim starijima, poručio je gradonačelnik Siniša Žulić.

- Projekt se provodio u razdoblju od srpnja do prosinca, a namjera je bila uvesti nove i poticajne sadržaje za korisnike Doma i Organiziranih dnevnih aktivnosti. Najvažniji cilj bio je osmisliti i provesti niz međugeneracijskih aktivnosti za najmlađe i najstarije članove naše zajednice, istaknula je voditeljica projekta Goranka Črnac.

Kroz Kažun do kažuna

Održano je nekoliko zajedničkih radionica u kojima su stariji prenosili znanja i vještine najmlađima, kao i slikarskih radionica u vrtiću, u kojima su djeca zajednički izrađivala slike većih formata koje će uljepšati sobe Doma za starije, Odjela pojačane njege. Izložba Tkanje vremena, rekla je Črnac, predstavlja radost zajedničkog iskustva kroz dječje radove, zajedničke radove djece i korisnika, fotografije aktivnosti i doživljaje djece i korisnika Doma.

U projektu su se tijekom šest mjeseci njegova provođenja, naglasila je pedagoginja vrtića Irena Mikac, uključila djeca iz četiri odgojne skupine. Uvodno je organiziran posjet gospodarstvu obitelji Zlatić nedaleko Sluma, poznatoj po uzgoju ovaca i izradi domaćeg sira. Održane su potom radionice u kojima se kao osnovni materijal koristila vuna i gdje se djeci prezentiralo tradicionalnu obradu vune i filcanje te tkanje. Mališani su sudjelovali i u više radionica koje je vodio korisnik Doma za starije, 91-godišnji Ivan Muzica. Demonstrirao im je tehnikom glinamola, način izrade modela tradicionalnih istarskih arhitektonskih oblika, a potom pomagao u izradi modela crkvica, kućica, šterni i malih kažuna.

- Sviđalo mi se raditi male kažune, lijepiti i slagati bijele pločice, tako će svoje impresije prenijeti 6-godišnji Vito Frantal koji je zajedno sa svojim vršnjacima bio uključen u radionice simbolično nazvane Kažun. (Napisala i snimila Gordana ČALIĆ ŠVERKO)


Podijeli: Facebook Twiter