Mladi i baština u rovinjskoj Batani

Izložbu otvorili Mladen Boljkovac, Eufemia Papić, Predrag Bosnar i Ivica Nikolac (A. POKRAJAC)
Izložbu otvorili Mladen Boljkovac, Eufemia Papić, Predrag Bosnar i Ivica Nikolac (A. POKRAJAC)

U rovinjskoj foto-art galeriji Batana otvorena je izložba "Mladi i baština", na kojoj je izloženo preko tristo fotografija mladih talenata iz cijele Hrvatske. Tom je prigodom predsjednik Centra vizualnih umjetnosti Batana Mladen Boljkovac rekao da je izložba postavljena u suradnji s Hrvatskim fotosavezom (HFS), koji svake godine diljem Hrvatske organizira radionice za mlade, iz koje su proizašli izloženi radovi. Riječ je o trećoj izložbi koju je u posljednje vrijeme Batana postavila s HFS-om, čime postaje istarski referentni centar suvremene hrvatske fotografije.

Rovinjskom Centru vizualnih umjetnosti je na uspješnoj suradnji zahvalio tajnik HFS-a Predrag Bosnar, istaknuvši da je izložba nastala za posljednjeg ljetnog ciklusa radionica, koji se odvijao na širokom prostoru između Konavala i Istre. Većina mladih autora prvi put izlaže, a na izložbi je predstavljeno stotinjak njihovih najboljih radova i dvjestotinjak fotografija iz rada njihovih radionica, koje HFS organizira od 1995. godine. U radionicama se stječu znanja o fotoslici, fotografiji bez fotoaparata, crtanju na fotopapiru pomoću kemikalija, preko "camere obscure", analogne fotografije u crno-bijeloj tehnici i u boji, do najsofisticiranijih digitalnih tehnologija i postupaka.

Godine 2000. ovaj je projekt HFS-a verificiralo Ministarstvo prosvjete i sporta za obrazovanje učenika u tehničkim, tehnološkim i informatičkim znanjima i vještinama, kroz izvorni program iz područja fotografske djelatnosti. Tako su, naglasio je Bosnar, ove "kreativne škole" ušle u obrazovni program, kroz čije radionice se obučavaju mladi, ali i stručno usavršavaju nastavnici kao voditelji radionica.

Predsjednik HFS-a Ivica Nikolac istaknuo je da je program "Mladi i baština" postao pravi brend ovog saveza, koji ima odjek i u svijetu. HFS je tako od 1998. nositelj projekta "Međunarodni fotografski doživljaji baštine", u kojem sudjeluje gotovo 60 zemalja diljem svijeta. Do sada je provedeno više od 160 fotoradionica za mlade i održano više od 200 izložbi.

Radi populariziranja fotografije među mladima CVU Batana i HFS su u galeriji priredili i predavanje za učenike rovinjskih osnovnih i srednjih škola "Metodika provedbe programa Hrvatskog foto saveza za mlade - ciljevi, očekivanja i rezultati". O ovoj temi govorila je Zlata Medak, voditeljica programa za mlade HFS-a. Izložba koju su poduprli Grada Rovinj i njegova Turistička zajednica može se razgledati do 10. listopada, svakodnevno od 10 do 12 i 18 do 20 sati. (A. POKRAJAC)


Podijeli: Facebook Twiter