Mladi HNS-a: Ugovor s Vatikanom štetan za zemlju

Mladi HNS-ovci na pulskoj Portarati (B. Ž.)
Mladi HNS-ovci na pulskoj Portarati (B. Ž.)

Želimo da Hrvatska raskine ugovor s Vatikanom jer smatramo da je štetan za Hrvatsku, stav je mladih HNS-a koji su danas prezentirali građanima Pule dijeleći promotivne knjižice u centru grada. Njihov predsjednik Zvonimir Klobučar pojasnio je da Hrvatska godišnje Svetoj Stolici plaća gotovo milijardu kuna te da taj novac završava u vatikanskoj banci.

- Mladi HNS-a nisu protiv vjere, već protiv Crkve kao institucije. Smatramo da bi se novac koji Hrvatska uplaćuje Vatikanu mogao iskoristiti u puno bolje svrhe, pogotovo danas u vrijeme krize. S njim bi se moglo izgraditi nekoliko stotina škola ili drugih ustanova koje bi koristili građani Hrvatske. Želimo da građanin sam odluči što će učiniti s tim porezom koji sada plaća Crkvi, ističe Klobučar.

Mladi HNS-a su za to da se u školama ukine predmet vjeronauk, kojem je, kažu, mjesto u crkvi. Naglašavaju i da bi se vjerska obilježja trebala ukloniti iz javnih ustanova.

Iako su u Istri odabrali govoriti o odnosima s Crkvom, oni na svojevrsnoj turneji po hrvatskim regijama prezentiraju svoje stavove o obrazovanju, legalizaciji prostitucije i lakih droga, eutanaziji… Ističu da ovakvim akcijama nastoje politiku približiti mladima i potaknuti ih na veći angažman. (B. ŽIŽOVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter