Mladi Francuzi svake godine ureduju kamp Veli Jože

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Vec šestu godinu za redom u kampu za djecu i mladež Veli Jože u Boroziji kod Savudrije borave srednjoškolci iz Francuske, tocnije iz obrtnicke škole Lycee Le Corbusier iz Strassbourga, te ciste i ureduju okoliš. Ovaj put došlo ih je tridesetak, a dio njih je iz još jedne specijalne škole za ucenike s lakšim smetnjama u razvoju.

Kako nam je ispricao Ivan Papac, direktor kampa i posluje kao podružnica zagrebacke gradske tvrtke Zagrebacki holding, sve je pocelo kao inicijativa profesora škole Lycee Le Corbusier Didiera Mailferta, velikog zaljubljenika u taj kamp i Hrvatsku, koji je prvi put u Velom Joži boravio još 1985. Nakon toga svakog ljeta, kao suradnik agencije Aroeven, u tri smjene dovodi francuske srednjoškolce na ljetovanje u Boroziju. Borave po 15 dana u kampu i bude ih oko 80. S vremenom se sjetio da bi mogli u predsezoni doci uredivati kamp, pa je motivirao djecu i svoje kolege - od ravnatelja do profesora. I svake ih je godine sve više.

- Ovdje dolaze djeca iz cijele Europe jer kod nas je ljetovanje organizirano i sigurno. Mailfert se odavna zaljubio u naš kraj i njegov nam angažman financijski puno znaci. Samo od ljetovanja preko Aroevena prihodujemo 70 tisuca eura godišnje. Mailfert je vidio da bi njegovi ucenici mogli raditi, upoznati kamp u cjelini i po povratku svojim vršnjacima ispricati gdje su bili i kakva je Hrvatska, kao skorašnja clanica EU-a. To je jako dobar marketing za nas. Da bi se Francuzi ugodnije osjecali uvijek im nademo školu partnera, a ovaj put to su polaznici Obrtnicko-industrijske škole iz Zagreba koji takoder pomažu u uredenju kampa, objasnio je Papac.

Kamp je mladim radnicima osigurao besplatni smještaj i hranu, a putne i sve ostale troškove Francuzima financira njihova regija Alsace. Ovu su akciju nazvali «Mladi za mlade», tijekom koje, osim posla i boravka u prirodi, mladi upoznaju ljepote, te povijesne i prirodne znamenitosti Istre te razmjenjuju iskustva.

Mailfert, koji je otvorio vrata hrvatskim srednjoškolcima da dodu u njihovu školu da bi vidjeli kako se kod njih radi, dva puta organizirao je i boravak u kampu kao projekt koji je financirala Europska komisija, s ciljem integracije mladeži. Tako su 2005. i 2008. boravile su grupe ucenika iz osam zemalja - Francuske, Slovenije, Italije, Austrije, Hrvatske, Makedonije, Srbije i Bosne i Hercegovine. Ucili su o kulturama i specificnostima tih zemalja, napravili novine, obišli cijelu Istru i družili se. To ce, kaže Francuz, s velikim zadovoljstvom opet napraviti. (Tanja KOCIJANCIC)


Podijeli: Facebook Twiter