Mladi europski stručnjaci uče o istarskoj kulturi

Klaudio Vitasović i Corrado Ghiraldo s volonterima
Klaudio Vitasović i Corrado Ghiraldo s volonterima

Volonteri iz Francuske, Italije i Španjolske boravit će u Vodnjanu tijekom sljedećih godinu dana u sklopu projekta Developing Innovative Network of Associations to Motivate Initiatives and Cooperation (DINAMIC). Tom su ih prigodom u Gradu Vodnjanu primili gradonačelnik Klaudio Vitasović i predsjednik Gradskog vijeća Corrado Ghiraldo.

- Počašćeni smo što ćete dio svojeg učenja i aktivnosti u sklopu projekta DINAMIC odraditi u Vodnjanu. Želim vam da sva iskustva budu pozitivna te da po povratku u svoje zemlje nosite iz Vodnjana nezaboravne trenutke i nova znanja. Grad uvijek podržava projekte koji uključuju mlade, nadasve one koji razvijaju razmišljanje i sposobnosti koje pridonose blagostanju i budućnosti novih generacija, a tako pridonose i lokalnoj zajednici, rekao je Vitasović na svečanom prijemu.

Projekt DINAMIC uključuje tri organizacije koje surađuju koristeći međusobno znanje i iskustvo: udrugu Informo, udrugu Istarsko – Ekomuzej i Pučko otvoreno učilište Vodnjan. Volonteri će imati priliku sudjelovati u raznim aktivnostima koje se isprepliću kroz ove organizacije s ciljem poboljšanja lokalnog razvoja. Istodobno, osjetit će život zajednice i istarsku multikulturalnu okolinu.

Iz Španjolske volontiraju Sergio Bravo Bello, Ana Relinque Lopez i Mariana del Rosario Morillo Martin, iz Italije Elisa Morselli, Giorgia Moretta, Helene D'Angelo, Marco Restifo Pecorella, Valeria Caldara i Giacomo Cucci te Justine Ruiz iz Francuske.

Volonteri, mladi stručnjaci raznih područja, okupljeni su u sklopu projekta DINAMIC koji financira Europska unija programom Erasmus+ kroz aktivnost Mobilnost te Europska volonterska služba (EVS). Ovo je najveći projekt Europske volonterske službe u Hrvatskoj koji je započeo 1. kolovoza ove godine i trajat će do 31. prosinca 2016. godine. Konkretne aktivnosti volontera započele su u rujnu, a ukupan iznos dodijeljene financijske potpore iznosi 84.875 eura. Udruga Informo radi na području vođenja europskih projekata, poduzetništva za mlade, mobilnosti mladih i zapošljivosti.

Aktivnosti udruge Istarsko - Ekomuzej iz Vodnjana  odnose se na očuvanje tradicijskih običaja, umjetnosti i zanata, ekološke održivosti u poljoprivredi i turizmu. Pučko otvoreno učilište Vodnjan pak provodi i potiče cjeloživotno učenje, multikulturalizam, kreativnost i kulturu. (P. LUKEŽ)


Podijeli: Facebook Twiter