Mladi Europljani zbog krize žive dulje s roditeljima

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Sve veći broj mladih u Europskoj uniji zbog teških uvjeta na tržištu rada živi s roditeljima, što ima ozbiljne posljedice za njihovu neovisnost, upozorava novo istraživanje Eurofounda.

Eurofound, Europska zaklada za poboljšanje uvjeta života i rada, objavio je nove podatke o socijalnoj situaciji mladih u Europi, u kontekstu europskih izbora u svibnju.

Istraživanje ukazuje na "zabrinjavajuće trendove": broj mladih, osobito mladića, koji žive s roditeljima povećao se s 44 na 48 posto od 2007. do 2011. Trend traje do 30. godine života u gotovo svim europskim zemljama, uključujući Dansku i Austriju.

Podaci pokazuju također da se od 2007. materijalna oskudica povećala među mladima iz svih društvenih slojeva te da se nezaposleni osjećaju ne samo isključeno nego su i manje psihološki stabilni.

Oskudica se definira kao nemogućnost plaćanja grijanja, kupnje mesa ili ribe svaki drugi dan i nove umjesto rabljene odjeće (22 posto), kao i godišnjih odmora ili ugošćavanja prijatelja (27 posto).

Broj mladih koji žive u teškoj oskudici povećao se za šest postotnih bodova od 2007.

Po službenim europskim podacima, nezaposlenost među mladima u EU iznosi 23 posto, pa raste i njihova društvena isključenost i to ne samo u krizom najteže pogođenim zemljama. Švedska također ima sve više mladih koji se osjećaju marginaliziranima.

Stopa nezaposlenosti među mladima iznosi po podacima Eurostata 59 posto u Grčkoj (studeni 2013.), 54,6 posto u Španjolskoj i 49,8 posto u Hrvatskoj (četvrti kvartal 2013.).

"Izvješće pokazuje da gospodarska kriza prisiljava mlade da ostaju živjeti kod kuće što ima ozbiljne posljedice za njihovu neovisnost, odrastanje i osjećaj društvene isključenosti", kazala je Anna Ludwinek iz Eurofounda.

Premda se makroekonomska situacija u EU polako poboljšava (Europska komisija očekuje rast od 1,8 posto 2015.), društveni parametri poput nejednakosti, nezaposlenosti i rizika od siromaštva ne slijede taj pozitivni trend.

Europski sindikati predstavili su prošli tjedan Europskoj komisiji vlastito istraživanje o pet godina upravljanja krizom u EU-u i stanju socijalne Europe. Njihovi podaci su alarmantni: plaće su pale u 18 država članica, a sve veći broj radnika živi u siromaštvu. U skladu s ranijim istraživanjima, sindikati su također utvrdili da su najteže pogođeni mladi.

Caritas Europa predstavit će 27. ožujka u Ateni izvješće o utjecaju mjera štednje u sedam država članica: Grčkoj, Irskoj, Italiji, Španjolskoj, Portugalu, Cipru i Španjolskoj. Zaključci su jasni: "Utvrđeno je da su mladi koji dolaze na tržište rada najteže pogođeni krizom i najmanje zaštićeni", kaže se u izvješću.

"Nezaposlenost među mladima ozbiljan je problem koji će imati trajan utjecaj na cijelu generaciju mladih s potencijalnim posljedicama za njih i europsko društvo općenito, protežući se čak do mogućeg siromaštva u starijoj dobi." (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter