Mladi eurodysséjci kao promotori Istre u europskim regijama

Svim sudionicima uručene su diplome
Svim sudionicima uručene su diplome

Današnjim prijemom ovogodišnjih sudionika međunarodnog programa razmjene mladih Eurodyssée u Istarskoj županiji i podjelom diploma, predstavljen je rezultat provođenja ovog programa u Istarskoj županiji u razdoblju od 1996. do 2016. godine.

Petero mladih u Puli

Prijem je održan u sjedištu Istarske županije za ovogodišnje sudionike Eurodysséa Saru Filipu Bernardo Cabral iz Portugala koja je radila u Dječjem domu "Ruža Petrović", Maite' Baldi iz Belgije na praksi u Express Agenciji d.o.o., Barbaru Angelini iz Francuske koja je praksu odradila u NP Brijuni, Daniela Santiaga Torresa Llorensa iz Španjolske koji je radio u obrtu za video produkciju Artimi te Rubena Rocu Morata iz Španjolske koji je radio u Omladinskom hostelu Pula. Ugostili su ih pročelnica Upravnog odjela za međunarodnu suradnju i europske poslove Patrizia Bosich, koordinatorica programa Eurodyssée u Istarskoj županiji Gordana Širol, predstavnici institucija i tvrtki koje sudionicima nude mogućnost obavljanja stručne prakse te bivše sudionice programa iz Istarske županije, Jasmina Černeka i Martina Draščić.

- Ove godine obilježavamo 20 godina sudjelovanja Istarske županije u Eurodysséu, međunarodnom programu razmjene mladih između regija članica Skupštine europskih regija. Program mladim ljudima u dobi od 18 do 30 godina omogućava stjecanje profesionalnog iskustva na različitim područjima djelovanja, od turizma i kulture, do medija i znanosti. Osim profesionalnog usavršavanja mladima se omogućava i učenje ili usavršavanje stranog jezika. Program traje od tri do šest mjeseci, a provodi se u 35 europskih regija koje su trenutno uključene u program. Ciljevi su mu, osim stjecanja profesionalnog iskustva i jezičnog usavršavanja, upoznavanje regije domaćina, prijateljski kontakti s ostalim sudionicima programa, stvaranje europske svijesti, međuregionalno povezivanje te omogućavanje bržeg i kvalitetnog zapošljavanja po povratku u svoju regiju, rekla je pročelnica Bosich.

Ugostili 122 sudionika

Naglasila je da strani studenti u Istri upoznaju naše vrijednosti, kulturu i enogastronomiju. Svake dvije godine raspisuje se natječaj za izbor sudionika koji idu u neku od odabranih europskih regija, a lani je od 70-ak prijavljenih odabrano njih devet koji trenutno borave u regijama domaćinima.

- Istarska županija članica je Skupštine europskih regija od 1996. godine, a do 2016. u programu je iz Istarske županije sudjelovalo 167 kandidata, dok je u Istri boravilo 122 sudionika programa iz raznih europskih regija. Mi želimo da oni budu veleposlanici Istre u svojim gradovima i regijama, a osim lijepog iskustva i brojnih sjećanja, da budu promotori naših vrijednosti i kulture, navela je Bosich te zaključila da ovaj program u svakom slučaju mijenja živote sudionika, a svakako ostavlja trajni trag.

Koordinatorica programa Gordana Širol iznijela je i neke statističke pokazatelje prikupljene tijekom dva desetljeća. Tako, kako je rekla, najviše mladih u Istru dolazi iz Španjolske i Francuske te Rumunjske i Belgije, a, gledajući po regijama, najviše iz Katalonije.

- Istra surađuje s 27 regija. Mladi koji nam dolaze najčešće rade u sektoru turizma, pa medija, socijalnog rada, kulture i zaštite okoliša. Naši mladi također najčešće odlaze u Španjolsku pa Francusku. Gledajući regije, najčešće odabiru Kataloniju i Valenciju. Također najčešće rade u turizmu, ali i u administraciji, kulturi i edukaciji. Na program se u najvećoj mjeri javljaju cure, rezimirala je Širol.

Ozbiljan, relevantan program

Kako su istaknuli sami polaznici, Eurodyssée je ozbiljan, relevantan program kojeg podržava Istarska županija, a za sva pitanja imaju i podršku koordinatorice. Ravnateljica Dječjeg doma "Ruža Petrović" Davorka Belošević istaknula je da su u ovom programu od 2000. godine i dosad su imali 16 sudionika, a svakog su djeca prihvatila kao svojeg.

- Dolaze nam mlade osobe koje ovdje uče jezik, upoznaju djecu, a neki, koji su u struci, s nama razmjenjuju i dobra iskustva. Osim toga, ovdje se stvaraju i trajna prijateljstva, a naša djeca u društvu mladih osoba postaju slobodnija i opuštenija. Ovogodišnja sudionica Sara brinula je o četvoro manje djece koja su išla na udomljavanje. Svi smo jako zadovoljni, zavoljeli smo ovaj program i željeli bi da traje i dalje, rekla je Belošević.

Marko Račan iz obrta za video produkciju Artimi, rekao je da su oni imali osam suradnika tijekom godina, mahom Španjolaca i Francuza koji su radili u montaži i to promovideo zapisa, od vjenčanja do utakmica. Ovogodišnji polaznik Daniel, izradio je i video uradak koji će biti moguće pogledati na stranicama Istarske županije.

- S gotovo svim bivšim sudionicima ostali smo u dobrim odnosima i jedna soba je uvijek za njih rezervirana ukoliko žele doći tijekom ljeta, rekao je Račan.

Već godinama sudionici uče hrvatski jezik u školi stranih jezika Vox Viva, čija je vlasnica Suzana Orlić istaknula brojne lijepe uspomene i draga iskustva koja je stekla. (Sandra ZRINIĆ TERLEVIĆ)

OPŠIRNIJE U TISKANOM IZDANJU OD ČETVRTKA

 


Podijeli: Facebook Twiter