Mladi Buzećani uče slovenski jezik i ruše jezične barijere

(V. H.)
(V. H.)

Veleposlanica Republike Slovenije u Republici Hrvatskoj Smiljana Knez obilazi hrvatske škole u kojoj se uči slovenski jezik po modelu C kao izborni predmet. Tako je danas boravila u Osnovnoj školi "Vazmoslav Gržalja" u Buzetu, gdje je prisustvovala školskom satu te se zadržala u razgovoru sa ravnateljicom Jadrankom Bartolić Muzica, gradonačelnikom Sinišom Žulićem, dogradonačelnicom Anom Pernić te predsjednikom Slovenskog kulturnog društva "Lipa" Buzet Borisom Grželjom.

Slovenski uče tek jednu godinu

- Oduševljena sam, slovenski uče tek jednu godinu, a već se mogu pohvaliti izvrsnim rezultatima, prokomentirala je veleposlanica nakon susreta sa djecom. Buzetska škola, pored osnovnih škola u Rijeci i Matuljima jedna je od četiri osnovne škole u Hrvatskoj u kojoj se uči slovenski jezik kao izborni predmet po modelu C, dva sata tjedno. Po tom modelu slovenski se uči i u tri srednje škole u Puli i Varaždinu, istaknula je veleposlanica Smiljana Knez. Ocijenila je također da je učenje slovenskog jezika za Buzet posve prirodno s obzirom je pogranično područje te je dobro da s obje stane granice ljudi poznaju jezik svojih susjeda i počnu s njegovim učenjem u osnovnoj školi.

U Osnovnoj školi "Vazmoslav Gržalja" je početkom ove školske godine krenula nastava slovenskog jezika kao izbornog predmeta po modelu C, a iduće godine, nastojat će se obuhvatiti i buzetska Srednja škola. Pored toga, u sklopu "Lipe" već sedam godina održava se dopunska nastava iz slovenskog jezika i kulture, koju za djecu i odrasle organizira Ministarstvo za izobraževanje, znanost in šport Republike Slovenije.

U buzetskoj osnovnoj školi imaju izborni talijanski, informatiku, vjeronauk i slovenski pa osnovci mogu birati između četiri izborna predmeta, rekla je ravnateljica Jadranka Bartolić Muzica.

Odlična suradnja Buzeta i Kopra

- Jedan od uvjeta da se poboljša suradnja je i rušenje jezičnih barijera, tako da će ovo znanje osnovcima osim naše želje za povezivanjem sa susjednom Slovenijom, puno značiti i u daljnjem životu s obzirom smo blizu granice i time se šire njihove mogućnosti ne samo u profesionalnom već svakom drugom segmentu, poručio je gradonačelnik Siniša Žulić.

Buzet povezuje i odlična suradnja s Koprom, posebno na europskim projektima. Upravo je zahvaljujući sredstvima europskih fondova prekograničnu suradnju intenzivirala i Srednja škola Buzet, čiji učenici dio prakse obavljaju u suvremeno opremljenim kabinetima Srednje tehničke škole u Kopru. U Srednjoj školi Buzet, 31. svibnja završava dvogodišnji projekta CAD/CAM Technologies, realiziran u sklopu EU-programa Erasmus+, a 1. lipnja počinje novi dvogodišnji Erasmus+ projekt "Industrijska računala i mikroupravljači u mehatronici". (G. ČALIĆ ŠVERKO)









Podijeli: Facebook Twiter