Mladež HDZ-a o važnosti izbora za EU-parlament

Nikola Nino Smolčić i Željka Hrlić
Nikola Nino Smolčić i Željka Hrlić

- Nije svejedno tko će nas predstavljati u Europskom parlamentu, jer o sposobnostima zastupnika ovisi i naša budućnost, poručila je predsjednica Mladeži HDZ-a Istarske županije Željka Hrlić na današnjoj konferenciji za novinare na temu mladih u Europskoj uniji. Dodala je da bi posebice željela da njena poruka stigne do mladih euroskeptika.

- Pravi zastupnik neće tamo negdje u Bruxellesu samo sjediti u parlamentu, već će sudjelovati na svim odborima, komisijama, sjednicama i sastancima, lobirati te štititi interese Hrvatske, nastavila je Hrlić koja je tijekom tri tjedna u ožujku kao jedna od 14 predstavnika Mladeži HDZ-a upoznala rad Europskog parlamenta stažirajući kao asistentica (svaki zastupnik ima prosječno tri asistenta) u talijanskoj stranci Il Popolo della Liberta (predsjednika Silvija Berlusconija), koja kao i HDZ pripada Europskoj pučkoj stranci.

Smatra da EU donosi mladima mnoge korisne programe, među kojima je dopredsjednik Mladeži Nikola Nino Smolčić izdvojio: Comenius, Leonardo da Vinci, Tempus, Erasmus, Erasmus Mundus te Youth Guarantee.

Potonji EU-program trebao bi jamčiti mladima do 25 godina ponudu zapošljavanja, dodatnog obrazovanja ili prekvalifikacije u roku od četiri mjeseca od završetka školovanja. U državama sa stopom nezaposlenosti mladih većom od 25 posto (u Hrvatskoj ta stopa iznosi čak 41 posto op. n.) planira se sufinanciranje zapošljavanja mladih namjenskim sredstvima EU-a te onima iz Europskog socijalnog fonda.

- Svjesni smo teške situacije s nezaposlenošću u Hrvatskoj, naročito mladih, ali će preokretanje situacije umnogome ovisiti o korištenju ovih programa, kazala je Hrlić. (Napisao i snimio A. DAGOSTIN)


Podijeli: Facebook Twiter