Mladenov Margaux

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Ime vina: Cabernet sauvignon
Godina berbe: 2007.
Proizvodac: Vina Roxanich
Lokacija: Kosinožici, zapadna Istra
Temperatura serviranja:
16-18 stupnjeva Celzija
Gastro-preporuka: janjeca rebra
Ocjena: 9/10
Cijena (mpc): 140 kn (Cicibela Rovinj)

U prethodnim tekstovima o vinima kuce Roxanich govorio sam o tome da je pojava Mladena Roxanicha i njegove vinarije nešto jako pozitivno za istarsku, ali i hrvatsku vinsku scenu.

No, zadnja dva mjeseca osobno sam se uvjerio u to da kvalitetu njegovih vina priznaju i na inozemnoj sceni. Naime, u ožujku sam bio na sajmu u Dusseldorfu, a ovih dana u Londonu i na prvoj sam se crti uvjerio da ljudi prepoznaju kvalitetu vina Roxanich.

Bitno je istaknuti da su sva njihova vina odležala i u bacvi i u boci koliko treba i kada izadu na tržište u pravoj su formi. Taj postupak plasiranja vina na tržište težak je i zaobilazan, no vinarija Roxanich ga je uspjela ispoštovati od samoga starta.

Iz bogate palete vina istaknuo bih Cabernet sauvignon iz berbe 2007., krajem listopada, a vino je nakon berbe kombinirano ležalo 36 mjeseci u velikim drvenim bacvama zapremina 7.000, 5.500 i 3.800 litara te u rabljenim barrique bacvicama. Nakon punjenja u boce odležalo je još šest mjeseci.

Loza raste na izvrsnim položajima, na dubokoj istarskoj crvenici u neposrednoj blizini sela Kosinožici. Vino je rubin crvene boje koja daje i male granatne odsjaje. Bistro je i djelomicno gusto. Intenzivnost mirisa je izražena, no ne na prvu loptu te ga svakako treba dekantirati, jer tek kada se nadiše zraka, pokazuje raskoš svoga talenta.

Miris je jako fin i ugodan, na prvu zapuhne vanilija, potom cokolada s malo zacina kao što je crni papar, a onda se pridodaje i nota borovnice te malo cedrovine i duhana. Nakon još boljeg otvaranja mogu reci da je vino kompleksnoga mirisa. Suho je i djelomicno toplo te mekano, a ide prema baršunastom.

S druge strane, ima svježine, zaokružene tanine i sjajnu mineralnost. Punoga je tijela, uravnoteženo te intenzivno u ustima s dugackim završetkom, mogu zakljuciti da je harmonicno.

Vino je u jako dobroj formi te se može nositi s cabernetima iz Bordeauxa. Na nedavnom sajmu u Londonu kušao sam njega i jedan cabernet iz Margauxa, paralelno barem 15 minuta, i Mladenov cabernet je izvrsno parirao francuskom.


Podijeli: Facebook Twiter