Mladencima sviralo trideset harmonikaša!

Vespe za jednog od prošlih susreta na trgu Vela šterna (G. ČALIĆ ŠVERKO/arhiva)
Vespe za jednog od prošlih susreta na trgu Vela šterna (G. ČALIĆ ŠVERKO/arhiva)

Vjerojatno su se nemalo iznenadili mladenci Kristina Kliman i Fredi Kos kada im je fotografiranje na placu pred žminjskom crkvom "pokvarila" povorka harmonikaša u uobičajenoj ceremoniji svečanog otvorenja 23. tradicionalnog susreta samoukih svirača na harmonikama "Armonike zad kaštela". Slučaj je htio da se svatovi susretnu s povorkom koja je svirajući polako napredovala prema pozornici, pa kad se već tako zgodilo, snage su udružene i mladenci su, na zamolbu harmonikaša i organizatora susreta, također došli na pozornicu i tamo pred brojnom publikom i praćeni pljeskom i ovacijama, zaplesali valcer uz glazbenu pratnju čak 30 harmonika!

Prepuna placa

Ovim spontanim nesvakidašnjim događajem počeo je program na publikom potpuno ispunjenoj žminjskoj placi, lijepo je vrijeme izgleda privuklo mnoge ljubitelje tradicijske glazbe i ovakvih okupljanja, a kako je trosatni program napredovao, pod gustim krošnjama širila se sve ugodnija svježina.

Nakon što su mladenci ispraćeni s pozornice, publiku su svojim simpatičnim nastupom razgalili polaznici žminjskog dječjeg vrtića Rapčići, otplesavši balun i rašpu i recitiravši čakavske stihove. Zatim su ih zamijenili malo stariji plesači iz Folklornog društva Cere, a još jedna od uvodnih točaka bio je nastup gostiju iz Slovenije, ansambla Štumperger iz okolice Ptuja. Na početku su se oni predstavili s dvije pjesme, a nakon službenog programa zasvirali su za ples.

Neplanirana zgoda s mladencima na početku susreta potakla je nadahnutu voditeljicu programa Dorinu Tikvicki i selektora Danielea Pernića da se prisjete kako je 1995. godine Renato Pernić pokrenuo ovaj susret pod nazivom "Armonikin pir", budući da su harmonikaši koji su nastupali većinom bili iskusni svatovski svirači, ali već u drugom izdanju susret je ponio ime koje i danas nosi, "Armonike zad kaštela". Dobrodošlicu sviračima i publici zaželio je i žminjski načelnik Željko Plavčić, a zatim su se na pozornici stali nizati harmonikaši, pretežno u solo-izvedbama, rjeđe u duetima, koji su s publikom podijeliti neuništivo sjećanje svojih prstiju na mnogo puta odsvirane polke, valcere, balune, te različite zabavne skladbe domaćih i stranih izvođača.

Dominacija valcera

Je li bilo slučajno, ali u ovogodišnjem programu dominirali su valceri: poznati i manje poznati, i oni "slovenskog tipa" i oni sporijeg, "english waltz" ritma, i jednostavni kojima počinje učenje harmonike i oni koji zahtijevaju solidnu virtuoznost u izvođenju. I zadnja pjesma večeri bila je valcer - tradicionalna "La mula di Parenzo" u zajedničkom izvođenju svih sudionika ovogodišnjeg žminjskog susreta.

Nagrade jubilarcima

Po starom običaju ovog susreta, svirači koji su ovogodišnjim izvedbama napunili okrugli broj nastupa dobili su i prigodne nagrade. Tako su za svoj deseti žminjski nastup nagrađeni Davor Ukota i Miro Marčeta, a za dvadeseti Renato Špada, dok je Anton Križanac iz Žminja dobio posebnu nagradu za svoj 90. rođendan i nastup na svakom od dosadašnja 23 susreta. Desetgodišnji Deny Folo iz Žminja bio je najmlađi sudionik ovogodišnjeg susreta, a osim njega prvi put je na susretu "Armonike zad kaštela" nastupio i 12-godišnji Donald Mendiković. Svi su sudionici na dar dobili i DVD sa snimkom lanjskog susreta, a nakon službenog programa večer je nastavljena uz zabavu, druženje i ples. (Napisao i snimio Davor ŠIŠOVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter