Mladen Stilinović izlaže u studiju Golo Brdo

Sa Stilinovićeve izložbe u studiju Golo Brdo (N. O. RADIĆ)
Sa Stilinovićeve izložbe u studiju Golo Brdo (N. O. RADIĆ)

Prošlog je petka u studiju Golo Brdo otvorena izložba slika Mladena Stilinovića, jednog od najpoznatijih hrvatskih suvremenih umjetnika, druga u ovogodišnjem programu studija. Izložbenu aktivnost Golog Brda već godinama inicira i osmišljava umjetnik Tomislav Brajnović u svom privatnom prostoru i atelieru, u kojem ugošćuje prijatelje umjetnike, a otvorenju ove izložbe prisustvovao je veliki broj gostiju, od kojih su mnogi po prvi put pohodili Golo Brdo.

- Ono što Stilinovića izdvaja i izdiže od ostalih je ležernost i nepretencioznost u radovima, kao i profinjeni i istančani osjećaj za mjeru i odnose. Kritička oštrica i komentar zbilje koja nas okružuje vrlo su suptilno i duhovito integrirani u radove, a Stilinovićeva preokupacija bijelom bojom, prazninom i mogućim ništavilom prisutna je i na ovoj izložbi te nas poziva na približavanje slici i iščitavanje gotovo skrivenih tekstova i značenja, rekao je na neformalnom otvorenju izložbe Tomislav Brajnović. 

Inače, i sam je autor radova u pratećem katalogu pod naslovom "Plješćite sebi labudovi" zapisao:

- Treba se približiti slici da bi se pročitao tekst. Kada čitaš tekst ne vidiš sliku. Veza između slike i teksta – zagonetka – ništa – nema – katkad previše. U različitim pravcima. Neravnoteža. Ljuljanje. Bijela boja jede mi iz ruke – pripitomio sam je. Eto – može biti bol – tišina – zid – ništa – tek podloga – beskonačno – eto labuda – ljepote. He he he, piše Stilinović.

 Program na Golom Brdu nastavlja se 10. kolovoza izložbom makedonskog umjetnika Đorđa Jovanovića. (N. ORLOVIĆ RADIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter