Mladen Novosel: Vladi upućujemo 21 zahtjev

Mladen Novosel (A. KANCELAR)
Mladen Novosel (A. KANCELAR)

U povodu najave skorog sindikalnog prosvjeda koji će se u Zagrebu održati 1. svibnja, na kojem sindikati očekuju oko 20 tisuća članova te veliku podršku građanstva, o aktualnoj situaciji u kojoj se trenutno nalazi Lijepa naša popričali smo jučer u Puli s predsjednikom Saveza samostalnih sindikata Hrvatske Mladenom Novoselom, inicijatorom i koordinatorom prosvjeda.

- Recite nam zašto organizirate prosvjede?

- Prosvjedujemo zbog očaja sve većeg broja građana, sve više bolesnih bez novca za liječenje, zbog doslovno gladnih ljudi. Zbog toga što je sve više blokiranih računa i obitelji koje su izbačene na ulicu, zbog gotovo 400 tisuća ljudi koji su bez posla i još 85 tisuća radnika bez plaće. Prosvjedujemo je želimo da se i njihov glas čuje i da Vlada napokon shvati da smjer u kojem ide ova država valja pod hitno mijenjati.

- Koji su vaši glavni zahtjevi prema Vladi?

- Od Vlade tražimo da hitno napusti politiku rezanja i štednje jer tako samo zatvara radna mjesta, da potakne rast plaća i mirovina da bi se pokrenula domaća potrošnja i proizvodnja. Tražimo da se napokon pokrenu investicije, započne proizvodnja, da se poveća konkurentnost i gospodarstvo okrene izvozu.

Također tražimo da se ne diraju socijalna prava - da se osigura pravo na besplatno liječenje svim građanima, besplatno obrazovanje, da se osigura dostojanstven život starima i nemoćnima, ali i da se odustane od javno-privatnog pljačkanja poreznih obveznika kroz model javno-privatnog partnerstva te ukine sramotan rad mladih za 1.600 kuna.

To su samo neki od zahtjeva, prema Vladi idemo s točno definiranim 21 zahtjevom da bismo ih podsjetili na Plan 21 koji ih je i doveo na vlast. (B. PETROVIĆ)

CIJELI RAZGOVOR PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter