Mlade snage odabrale istarske komedije

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

"Divojke za ženidbu" porecke udruge mladih Urbana subkulturna baza i "Mirokulovi" pazinske trupe Pako Klagi premijere su amaterskih dramskih skupina koje su obilježile nedjeljnu vecer poreckog festivala smijeha i komedije Zlatni zub.

Pako Klagi, kako im i ime kaže, dolaze iz Pazinskog kolegija klasicne gimnazije i nakon nastupa odradenih uglavnom na Lidranu i školskim manifestacijama prvi su se put predstavili široj publici. Pricu iz svakodnevice u jednom malom istarskom selu autorica teksta i glavna glumica maturantica Elis Bacac osmislila je kao niz šaljivih situacija koje proizlaze iz dijalektalnih barijera, rodbinskih veza i susjedskih odnosa.

Svada koja izbija izmedu Franice Mirokulove (Bacac) i njezina muža Štelija (Pino Zidaric) pocetak je pricice koja se nastavlja kod susjede Anke (Ana Vrkaševic), Slavonke udane za Picanca, te završava tracevima u frizerskom salonu kod cudnovatog umjetnika (Sandro Brljafa). Kratki dijalozi, trenutni humor i pocetnicka gluma cine ovu predstavu više kratkim skacem nego komedijom. Pohvale zaslužuje inicijativa mladih glumaca da stvore pravo autorsko djelo, ali nažalost njihov uradak ne prelazi okvire školske predstave.

Glavni termin veceri bio je rezerviran za domacine. Stari znanci Zlatnog zuba, porecki USB-ovci, nisu imali potrebe za velikim najavama, o cemu svjedoci i do posljednjeg mjesta ispunjena kazališna dvorana. Nakon lanjskog uspjeha s predstavom "Jurina i Franina", ove su se godine odlucili na kazališne daske donijeti još jednu istarsku predstavu, "Divojke za ženidbu" Daniela Nacinovica.

Ova komedija u cetiri cina prati pokušaje dva zrmana, Bepa (Glen Stelko) i Jakometa (Valentin Gašparini), da u oštariji svoga znanca barba Zvaneta (Gordan Gregurovic) pronadu srodne duše. Izabranice bi trebale biti Zvanetove kceri Mira (Ema Prodan) i Nerina (Sheri Sabor), ali naizgled jednostavno i kratko upoznavanje pretvorit ce se u niz zgoda i nezgoda u kojima ce morati intervenirati cak i policija.


Podijeli: Facebook Twiter