Mlade Saudijke prkose strogim pravilima

(nydailynews.com)
(nydailynews.com)

Kad se djevojka kratke kose, u odijelu s košuljom i kravatom prošeta pulskim ulicama ili nekim drugim gradom u tzv. zapadnom svijetu zasigurno neće izazvati nikakav šok i okretanje glave. Ali što kada bi se djevojka u tipično muškoj odjeći pojavila u Saudijskoj Arabiji koja ima najtvrđe tumačenje Kurana kada je ravnopravnost spolova u pitanju i gdje se sve žene moraju oblačiti po strogim islamskim propisima - pokrivati glavu, ruke i noge?

Upravo ovdje na arapskom poluotoku gdje su prava žena definirana islamom i plemenskim običajima, mlade djevojke, a riječ je u pravilu o obrazovanijim i višim slojevima, sve češće počinju prkositi ovim strogim normama i to oblačeći se kao - muškarci. Buye, mlade djevojke koje muškom odjećom, frizurama i ponašanjem krše rodne konvencije, sve su češća pojava na sveučilištima, ženskim studentskim kampusima u Saudijskoj Arabiji gdje posljednjih godina bujaju različite supkulture. O tim djevojkama za Le Monde Diplomatique piše Amélie Le Renard.

Neologizam buya, potječe od engleske riječi boy, dečko, na koju je dodan arapski sufiks za ženski rod - a. Iako i ove djevojke sakrivaju svoju žensku figuru, one to ne čine na tipičan islamski način već noseći odjeću muškaraca, nogometne dresove ili neke druge jako široke majice, te ponekad nose trake kako bi prikrile grudi. Buye uglavnom imaju kratku kosu, a ponekad i piercinge na ušnoj hrskavici ili obrvi. Neke koriste muške parfeme, a neke uzimaju muška imena.

I dok pojedini novinski članci i televizijske debate na kanalima zemalja Zaljeva taj fenomen ponekad označavaju patološkim pojmom "maskulinizacije" istirjal, često ga povezujući s emocionalnim vezama među djevojkama, mlade Saudijke najčešće ga opisuju kao stil, dakle doživljavaju ga kao modu ili supkulturu. O buyama već vrvi po internetskim forumima na arapskom, formirane su zatvorene grupe na Facebooku koje im omogućavaju da se okupe i izmijene iskustva, fotografije, videa i slično.

Kada je Amélie Le Renard o tome razgovarala sa studenticama, one su usvajanja identiteta buya opravdavale činjenicom da bi željele biti muškarci, posebno kako bi imale slobodu kretanja. Neke potvrđuju da ne oklijevaju potući se i da na kampusu ponekad izbijaju tučnjave.

Amélie Le Renard u Le Monde Diplomatique navodi da joj je većina buya priznala da su potajno imale razne emocionalne, romantične ili seksualne veze s drugim djevojkama.

"To je samo igra", kazala je 18-godišnja Sara al-Tukhaifi. Ali, po svemu sudeći, postala je to vrlo česta igra. Upuštanje u ljubavne veze sa istim spolom u isključivo ženskim fakultetima, često se opravdava time da postoje ogromne prepreke u udvaranju suprotnog spola. Nazivaju se "LUGS" (lesbians until graduation) "lezbijke do diplome" te se na istospolne odnose također gleda kao na "igru", baš kao i na cross-dressing koji se koristi za ulazak u mušku sferu. (M. JERIN)


Podijeli: Facebook Twiter