Mlade nade i njihove balade

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Zvjezdani "krov" utvrde Casoni vecchi pokrio je sinoc osam mladih pulskih bendova, njihove prijatelje, podržavatelje i pokojeg roditelja povodom Nova Garda Festivala, koncertne veceri koju su mladi organizirali za mlade uz financijsku pomoc udruge Casoni vecchi. Uz srdacnu podršku mnoštva, koje se zabavljalo plešuci, pogajuci, pa cak i pjevajuci s mladim bendovima, vecini je ovo bilo prvo samostalno iskustvo na bini, iako su mnogi svoje glazbeno iskustvo istesali pod okriljem studija glazbene kreativnosti Carobna frula.

Ledolomac koncerta bio je Igor Zenzerovic, mladi kantautor koji se predstavio nizom solo skladbi uz klavirsku i gitaristicku pratnju, cija je socijalna tematika i blago trash izvedba zacinjena satirom i apsurdom. Uz podršku, u publici su se na Zenzerovicev performans culi i negativni komentari, koje je mladi glazbenik ušutkao izvevši uz pomoc prijatelja odlicnu "I'm A Bluesman", kao i instrumentalnu varijaciju na "My Heart Will Go On" kojom je ujedno i zakljucio svoj nastup.

Uslijedili su De Deus, mladi glazbenici veoma zanimljivog izricaja koji bi mogli opisati kao rock balade s metal prizvukom. Unatoc rezonanciji tijekom njihovog nastupa, uz solidnu, iako pomalo sramežljivu, komunikaciju s publikom, De Deus su prisutne uzgibali drugim najžešcim zvukom veceri – s kojim se savršeno stopio veoma dobri ženski vokal s povremeno meketavim Cranberries prizvukom. Osim brojnih prijatelja u prvom redu publike i svježeg zvuka, De Deusi se mogu pohvaliti i prvim pogom veceri. Najviše se, pak, pogalo na narednom bendu, The Zipsima, koji su svojim punk i skatepunk izricajem najžešce prašili na radost mnogobrojnih ljubitelja ovog glazbenog smjera. Uz niz više nego solidnih obrada poput "Used" i "vesele Dylanove obrade" ciji izvornik nismo uspjeli dokuciti, koje su publiku pretvorile u veliki mosh pit (naziv za masovni pogo) delirij, The Zipsi su priredili i iznenadenje u obliku gostovanja Mikija, pjevaca i gitarista Rock Busa s kojim su izveli punkerski nabrijanu verziju "Johnny B. Good".

Nakon odlicnih The Zipsa njihov gost se nije maknuo s bine jer je uslijedio bend koji je, kako je to voditelj naglasio, "Rock Bus u svom evoluiranom obliku", odnosno poznata postava uz dodatak klavijatura i trube te sasvim novim glazbenim izricajem. Radio Aktiv je odvec lako proglasiti bendom veceri jer ga cine glazbenici s vec podebljim iskustvom, a predstavili su veseo ska, reggae i rock tropski ritam uz miligram novovalnog prizvuka koji je oduševio okupljeno mnoštvo. Uz trubaca koji je ujedno bio i najstariji glazbenik na bini te veceri – a rijec je o Koradu Vidulinu, pjevacu rovinjskog Big Wavea - te mnoštvo pozitivne glazbene energije iza društveno angažiranih pjesama, Rock Bus su oduševili svojim novim "radioaktivnim" ruhom.

Posljednja tri benda – Pineapple Accident, (Un)Framed i Chicken Joe bismo lako mogli svrstati u isti glazbeni koš i nazvati ih varijacijama na temu zbog vokala koji sva tri benda dijele. Saša im svima podaruje veoma emocionalno obojen, nježni i romanticni, jednom rijecju njonjasti baladni prizvuk, koji je kulminaciju doživio u posljednjem bendu Chicken Joe.

Iako ocigledno ogranicenih resursa (mnogi predstavljeni bendovi dijele odredene clanove), mladi su glazbenici veoma uspješno zabavili publiku iskazujuci vlastitu višestranost što se glazbenih smjerova tice, a mi pozdravljamo inicijativu Nova Garda Festivala, koji bi, ako se nastavi, mogao mnogim mladim pulskim glazbenicima pružiti priliku da osjete publiku.


Podijeli: Facebook Twiter