Mlada tovarica Leny šampionka ovogodišnje smotre

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Nekoliko stotina posjetitelja prodefiliralo je u nedjelju Juršićima gdje je na mjesnom igralištu održana popularna manifestacija od državnog i županijskog značaja - Smotra istarskega tovara koja se održava od 2005. godine. Posvećena je popularizaciji i revitalizaciji uzgoja istarskog magarca kao autohtone i ugrožene istarske pasmine te u prvom redu okuplja uzgajivače. Istodobno se predstavljaju gastronomske mogućnosti i potencijal mesa istarskog magarca, koji iz godine u godinu sve više dobiva na cijeni.

Najljepši od najboljih

Prema riječima Borisa Orlića, predsjednika udruge Istrijanski tovar, 20-ak uzgajivača iz cijele Istre predstavilo je na nedjeljnoj smotri svoja najbolja grla, njih 50-ak, koji su podijeljeni u nekoliko kategorija, pod budnim okom tročlane komisije ocjenjivani za prestižnu titulu najljepšeg. Za šampionku ovogodišnje smotre izabrana je mlada tovarica Leny, ponosnog vlasnika Antonia Radina iz Brtonigle. Bila je najbolja i u kolekciji ženskog pomlatka, dok je drugo mjesto osvojila Lolla Danila Pištana iz Kaštela. Treća je u toj kolekciji bila Radinova tovarica Alfa.

U kategoriji pulad u prikazu, a riječ je o ovogodišnjim pulićima, najbolji je bio Zazun Damira Siljana iz Marčane. Druga je bila Foškica Dragice Lenić iz Štokovci, a treći Jako Danila Pištana. U kolekciji muškog pomlatka najviše je simpatija osvojio Beni Gordana Galanta iz Rovinja, drugi je bio Kalimero Dragice Lenić, a treći Radinovo grlo Varen.

Među mladim magarcima najljepša je Megi Milana Poropata iz Poreča, Lea u vlasništvu Radina iz Brtonigle bila je druga, a Poropatovo grlo Simone osvojilo je treće mjesto. U kolekciji starijih magaraca (godište 2000.-2010.) najljepša je Doris Josipa Broskvara iz Barbana, a Karolina i Pupa Antonia Radina osvojile su drugo i treće mjesto. Najljepšeg pastuha imao je opet Radin: njegov je Moro dobio više bodova od Pištanovog Tita, dok je treće mjesto osvojio Miško Borisa Orlića.

Od štale do pijata

Jedan od važnijih segmenata manifestacije, koja iz godine u godinu privlači sve veći broj posjetitelja, nezaobilazni je gastro šou. Naime, magareće meso je vrhunska gastronomska ekskluziva, a godišnje okupljanje u Juršićima prava je prilika za demonstraciju samo manjeg dijela mogućnosti koje povezuju istarsku kulinarsku tradiciju i jela od magarećeg mesa.

U pripremanje čobanca od magarećeg mesa upustio se i nadaleko poznat novinar i kuhar Budimir Žižović, a njegove su specijalitete mogli kušati i probrani gosti, svjetski majstori svog zanata: Stevo Karapandža, zatim vrhunska slastičarka, vlasnica poznate slastičarnice Villa Soši u Umagu i po mnogima jedna od najboljih hrvatskih slastičarki Dragica Lukin te poseban gost koji je za ovu priliku stigao iz dalekog Mauricijusa, svjetski poznati chef Alen Payen, ambasador WCWB-a, svjetske asocijacije vrhunskih kuhara.

Chef Payen se praktički prvi put susreo s ovakvom manifestacijom na kojoj dominiraju jela od magarećeg mesa, a poznati uzgajivač i jedan od domaćina Boris Orlić pojasnio mu je sve benefite uzgoja magaraca i ljekovitih svojstava magarećeg mlijeka.

Magareće mlijeko

Kuriozitet ovakvih smotri je i mogućnost besplatne degustacije čudotvornog magarećeg mlijeka. Po cijeni od 40 kuna posjetitelji su mogli kušati palentu ili domaću tjesteninu sa šugom od mesa magarca ili boškarina, a za one koji su se možda i previše povezali s tovarima koji su nastupili u izložbenom dijelu programa, nudili su se sveprisutni ćevapčići i domaći kapuz po 30 kuna. Program je vodila popularna Dorina Tikvicki, a nastupili su folklorna društva Veseli Roverci, Plesarin iz Rovinja i KUD iz Pazina. Kao i na svakom sajmenom okupljanju, na štandovima su se nudili prirodni sokovi, ručno pripremane kreme i kozmetički preparati, oprema za kućne ljubimce, istarski suveniri i uporabni predmeti od plemenitog maslinovog drveta.

Beni pomeo konkurenciju na utrci

"Sportski" dio manifestacije bio je pokriven tradicionalnom trkom na tovari, tijekom koje su jahači morati pokazati jahačku spretnost na stazi dužine 300-tinjak metara, boreći se usput s oštrom konkurencijom i tvrdoglavim karakterom četveronožnih plemenitih životinja koje su zajahali. Na koncu, prvi je ciljem prošao tovar Beni Gordana Galanta, drugi je bio Tango Antonia Radina, a treći Mirzo vlasnika Marka Bijažića kojeg je jahao Marko Lukin. (Leonid SLIJEPČEVIĆ, snimio Danilo MEMEDOVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter