Mlada ekipa dovlači europski novac u središnju Istru

LAG Središnja Istra kandidirala je projekt Razvoj stručnog studija agroturizma (Barbara BAN)
LAG Središnja Istra kandidirala je projekt Razvoj stručnog studija agroturizma (Barbara BAN)

Na isteku prvog akreditacijskog razdoblja, mlada ekipa Lokalne akcijske grupe (LAG) Središnja Istra može se podičiti prilično dobrim rezultatima dosadašnjeg rada i lijepim novcima "povučenima" iz europskih i domaćih izvora za projekte razvoja i unaprjeđenja života u ruralnom prostoru istarske unutrašnjosti. O projektima koji su već okončani, o onima čija je realizacija u tijeku, i onima koji su kandidirani ali još čekaju na odobrenje razgovaram s voditeljicom LAG-a Ivom Jekić, te s voditeljicom projekata Tamarom Legović.

Iz srca Istre za vas

Prva iskustva u pisanju i kandidiranju projekata pazinski su LAG-ovci imali putem natječaja istarske Zaklade za razvoj partnerstva i civilnog društva. Tako su tijekom 2014. provodili projekt "Iz srca Istre za vas" za koji su od Zaklade dobili 39.900 kuna, a koji se sastojao od edukacije, prezentacije i osmišljavanja malih marketinških akcija za male poduzetnike s područja središnje Istre. Iza ovog prvog malog uspjeha ubrzo je slijedio i prvi veliki uspjeh: LAG Središnja Istra dobio je iz europskog programa "Europa za građane" odobrenje da kao glavni nositelj provede 1,14 milijuna kuna vrijedan projekt "LAGS4EU" u kojemu sudjeluje 18 partnera iz 9 zemalja (Rumunjska, Češka, Poljska, Slovačka, Slovenija, Italija, Hrvatska, Bosna i Hercegovina te Litva). Sadržaj projekta je edukacija za implementaciju razvojnih akcija i razmjena dobrih praksi među partnerima, uz poticanje volontiranja u aktivnostima vezanima uz lokalni razvoj. Projekt je dvogodišnji odnosno traje do svibnja 2017. godine, a krajem srpnja ove godine LAG Središnja Istra ugostit će u Pazinu sedamdesetak predstavnika projektnih partnera koji će u sklopu festivala TradInEtno sudjelovati u radionicama o očuvanju kulturne baštine.

U tijeku je i provedba manjeg projekta, za koji je od Zaklade za razvoj civilnog društva dobiveno 10.000 kuna, nazvanog "Osnažene organizacije za snažnu zajednicu", kojeg LAG provodi u suradnji s Društvom Naša djeca i gradskim Savjetom mladih, a čiji je glavni sadržaj osposobljavanje mladih za pisanje projekata.

Projekti vrijedan 1,4 milijuna kuna

LAG Središnja Istra kandidirao je i nekoliko projekata Europskom socijalnom fondu, od kojih još nijedan nije operativan, ali je čak njih pet u završnim procedurama odobravanja i očekuje se da će biti odobreni i pokrenuti u narednim tjednima. Prvi je među njima projekt "Radimo sa srcem", vrijedan 1,399 milijuna kuna, koji je u fazi završne evaluacije, očekuje se njegovo odobrenje za mjesec dana, a trebao bi se provoditi od ovog ljeta do ljeta 2016. godine, s glavnim sadržajem u osposobljavanju nezaposlenih i teško zapošljivih osoba, poglavito mladih i žena, za poslove u ruralnom turizmu. Sljedeći projekt kandidiran Europskom socijalnom fondu je, neslužbeno se zna, odobren, samo se čeka službena dokumentacija odnosno potvrda, a radi se o projektu "Razvoj stručnog studija agroturizma" za potrebe pazinskog odjela Veleučilišta u Rijeci. Vrijednost ovog projekta je 1,92 milijuna kuna, a do željenog nastavnog programa za studij agroturizma, koji treba biti konačni rezultat ovog projekta, došlo bi se kroz niz terenskih istraživanja, te diskusija i okruglih stolova. Projekt "Novo znanje za buduće znanje" kojeg bi LAG provodio u suradnji s pazinskim Pučkim otvorenim učilištem i AZRRI-jem, vrijedan je 1,3 milijuna kuna, i obuhvaća također edukaciju nezaposlenih kroz eksperimentalni program na osnovu kojeg bi se izradili verificirani nastavni programi za formalno obrazovanje domaćina na agroturizmima, za održavatelje bazena i vrtova, te za kuhare tradicijske kuhinje. I ovaj je projekt u završnoj fazi evaluacije pred odobrenje, kao i projekt "Zaposli se" vrijedan 969.000 kuna, koji bi se proveo u suradnji s gradom Pazinom, a za sadržaj ima osposobljavanje stotinu nezaposlenih osoba za samozapošljavanje. Naposljetku, peti projekt koji čeka odobrenje Europskog socijalnog fonda, "Obrat za obrt", vrijedan 300.000 kuna, predviđa suradnju LAG-a, Pučkog otvorenog učilišta i pazinskog Udruženja obrtnika u promicanju poduzetničke kulture i upisa završenih osmoškolaca u obrtnička zanimanja.

Svojim radom pomažu drugima

Osim navedenih projekta kojima je LAG Središnja Istra nositelj ili aktivni partner, vrijedi spomenuti i još nekoliko koje su LAG-ovci uspješno napisali za druge. Tako je Gradskoj udruzi umirovljenika pružena pomoć u pisanju projekta "Senior star", koji je odobren od Europskog socijalnog fonda, vrijedan je 195.000 kuna, već se provodi, i za cilj ima stvaranje volonterske mreže za pomoć u kući. Pazinskoj Gimnaziji i strukovnoj školi Jurja Dobrile LAG je pomogao izraditi projekt "Unapređenje sadržaja elektrotehničke grupe predmeta" vrijedan 1,107 milijuna kuna, također Europskom socijalnom fondu; projekt je odobren i na samom je početku provedbe. Naposljetku, za Savez sportskih udruga općine Cerovlje LAG je izradio projekt "Bez ograničenja/No limits", za koji je Zaklada za razvoj civilnog društva dodijelila 29.850 kuna i koji se već provodi, a radi se o uređenju mjesnog igrališta i pristupnih staza.

Svi ovi projekti nisu "pali s neba", naglašavaju Iva Jekić i Tamara Legović, već su dio baze projekata i projektnih ideja, koja se u LAG-u sastavlja još od 2014. godine i koja sadrži pedesetak zamisli koje bi jednoga dana, u pravoj prilici i potaknuti pravim natječajem za sredstva, mogle prerasti u projekte. (Davor ŠIŠOVIĆ)

OPŠIRNIJE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter