MKFM: Plesne radionice za početnike i učitelje

Sabrina Rinaldi vodit će radionicu klasičnog plesa (M. ANGELINI)
Sabrina Rinaldi vodit će radionicu klasičnog plesa (M. ANGELINI)

Od ponedjeljka će se u Istarskom narodnom kazalištu - Gradskom kazalištu Pula, a u sklopu drugog dijela 19. međunarodnog kazališnog festivala mladih (MKFM) održavati radionice plesa. Kako su podsjetili ravnateljica INK-a Gordana Jeromela Kaić i umjetnički voditelj festivala Aleksandar Bančić, radionice se održavaju nakon uspješnog prvog dijela festivala u kojem su održane četiri radionice, šest večernjih programa i jedan koncert, a temu je bilo kazalište potlačenih.

U nastavku MKFM-a u središtu je ples, a u INK-u će se u suradnji Ariston Proballet Company iz Sanrema održati četiri radionice. Zanimljivo je da interes za ovakvim ljetnim plesnim radionicama uglavnom postoji među curama. Na prvoj radionici će se učiti balet odnosno klasični ples i bit će dvije grupe - za početnike i za napredne polaznike - a Sabrina Rinaldi, direktorica Ariston Proballeta, vodit će radionicu klasičnog plesa.

Marcello Algeri, također iz Ariston Proballeta, podučavat će polaznike suvremenom baletu, koji je na bazi klasičnog plesa, ali radi se o modernijem stilu. Treću radionicu vodit će Angelo Sinicco Scali koji je instruktor za Workout for dancers, tehnike koja uključuje pilates i vježbe za plesače koji trebaju pripremiti tijelo za ples. Gosti koji će voditi četvrtu radionicu su Michal Rynia i Nastja Bremec, dvoje koreografa i nastavnika plesa iz Slovenije koji vode M&N Dance Company s kojom su postigli velike uspjehe u Nizozemskoj i Italiji, a ovdje će održati tečaj Modern fusiona.

Uz ove četiri radionice, bit će tu još jedna dodatna za polaznike, izvan ove standardne nastave, gdje će polaznici pod Algerijevim vodstvom pripremiti jednu malu koreografiju kojom će se predstaviti u petak, 18. srpnja, u INK-u, a ta će prezentacija biti otvorena za javnost i na njoj će i polaznici ostalih radionica pokazati što su naučili.

Prezentacija će se sastojati od tri dijela, a u prvom će se plesati na muziku Bacha, u neoklasičnom stilu. Drugi dio rezerviran je za nešto moderniji ples na Ravelov "Bolero", a treći dio bit će parodija, balet pantomime uz glazbu Brahmsa i njegove "Mađarske plesove". U pauzi između ovih dijelova izvest će se i dodatni dio u trajanju od pet, šest minuta.

Inače, dvije polaznice prošlogodišnjih radionica već su osvojile stipendije pri plesnom centru u Milanu, a to su Gaia Forlani iz Vodnjana i Rea Deghenghi iz Pule. Forlani je tu stipendiju iskoristila i otišla besplatno učiti ples u Milano pa je i nastupila u predstavi u kazalištu Ariston u San Remu.

Upisi i u ponedjeljak

Ove godine na radionicama u Puli organizatori očekuju oko 70 polaznika, od kojih četrdesetak iz Italije. Tko želi, može se prijaviti na radionice i u ponedjeljak. Radionice počinju u 10 sati, a upisi u INK-u počinju u 9 sati. Cijena će za polaznike iz Hrvatske biti pristupačna, najavljuje Rinaldi. Kako kaže, radionice nisu otvorene samo za mlađe osobe, nego i za one koji već podučavaju ples i koji bi željeli steći dodatno znanje.

- Kada pozivam voditelje radionica, uvijek tražim ljude koji su profesionalci, koji su dio plesnog svijeta, koji možda mogu ponuditi stipendije polaznicima da bi se usavršili u plesu ili da im mogu omogućiti da rade u nekoj od tih plesnih trupa, kaže Rinaldi. (M. RADIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter