Mjesto za informatiku u školskom rasporedu bit će teško pronaći

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Od školske godine 2018./2019. informatičko obrazovanje bi kao obavezni predmet trebala "seliti" u rasporede učenika petih i šestih razreda. To bi, prema najavi ministrice Blaženke Divjak, trebao biti prvi korak u uvođenju obavezne informatike u osnovne škole, a plan je da se nakon toga informatika nađe i u rasporedima nešto starijih sedmaša i osmaša. Na stranu što se s namjerom uvrštavanja među obavezne predmete grane znanosti koja je još osamdesetih godina prošlog stoljeća bila prepoznata kao "posao budućnosti" debelo kasni, ali utisak je da ni nakon protoka svog tog vremena hrvatski osnovnoškolski sustav nije ni blizu spreman za realizaciju ministričine najave.

Naime prvi problem je u preopterećenim školskim satnicama u koje bi nekako trebalo ugurati novi obavezni predmet i naći mu mjesta među 30 sati koliko prema Zakonu o osnovnom i srednjem odgoju učenici viših razreda mogu maksimalno tjedno provoditi na redovnoj nastavi. Brojke kazuju da već sada učenici viših razreda imaju više od 900 sati obavezne nastave godišnje, odnosno 1.200 sati provedenih u školi ako se tome pridodaju izborni predmeti i ostale školske obaveze.

Ravnateljica pazinske osnovne škole Vladimira Nazora Zdenka Turkalj Čohilj kaže da će mjesta u rasporedima za nastavu informatike biti jako teško pronaći, odnosno da će se morati rasteretiti satnica.

"Na koji će se način to učiniti, ne znam, ali djeca su nama u školi od jutra pa sve do 15 sati, gotovo puno radno vrijeme i preopterećeni su kao i njihovi roditelji. Kako će se u sve to ugraditi novi sati redovne nastave stvarno ne znam", kaže Turkalj Čohilj.

Još se većim problemom od prenapučenog rasporeda čini tehnološka i kadrovska nepripremljenost dijela škola za takav korak.

"Ja jesam osobno i kao stručni suradnik i kao ravnateljica škole za uvođenje informatike kao obaveznog predmeta, ali mislim da to treba ići na malo drugačiji način i da treba prvo stvoriti uvjete u svim školama. Mi nemamo uvjete u školama, pogotovo u područnim školama, za uvođenje informatike kao obaveznog predmeta u nastavu i to je prva stvar koju bi trebalo riješiti da bi se moglo ići u tom smjeru", kaže ravnateljica pazinske osnovne škole. Škola koju će ove godine pohađati gotovo 1.300 učenika osim pazinske radi na još deset adresa područnih škola u kojima je opremljenost informatičkom opremom daleko od one koju bi iziskivalo uvođenje informatike kao obaveznog predmeta u nastavu. Iz pazinske su škole ove godine zatražili od Ministarstva uvođenje informatike kao izborne nastave u školama u Svetom Petru u Šumi i u Trvižu u kojima se ona dosad nije uopće izvodila, te čekaju na odobrenje Ministarstva. (M. PAVLOVIĆ)

OPŠIRNIJE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter