Mjesto promocije brojnih izričaja hrvatskog jezika

(M. MEDIĆ)
(M. MEDIĆ)

Svečanost otvaranja 11. susreta književnika hrvatskih manjina s književnicima u Republici Hrvatskoj održana je prošlog tjedna u velikoj dvorani rovinjskog Doma kulture na kojoj su, uz književnike, prisustvovali i predstavnici Grada Rovinja - dogradonačelnik Marino Budicin, koordinatorica Upravnog odjela za društvene djelatnosti Edita Sošić Blažević, Davorin Flego, predsjednik gradskog vijeća i Ana Bedrina, voditeljica pulske podružnice Hrvatske matice iseljenika.

Flego je istaknuo da su ovi susreti mjesto promocije brojnih izričaja hrvatskog jezika, mjesto razmijene i promocije prava i zaštite kulturne autonomije. Naglasio je također da kao dobar primjer služi Rovinj gdje je suživot dio svakodnevice.

Hommage A. G. Matošu

Pisce je predstavila Sonja Dušić, a gostovali su: Slavica Božičević, povratnica iz Švedske, Jasminka Domaš, predstavnica židovske zajednice u Zagrebu, Antonio Sammartino, predstavnik moliških Hrvata, Lajčo Perušić, povratnik iz Vojvodine, u ulozi domaćina Tatjana Pokrajac-Papucci, Milica Steković, Hrvatica koja živi u Sloveniji, Šimun Šito Ćorić, predstavnik Hrvata u Švedskoj, Tuga Tarle, umirovljena otpravnica poslova veleposlanstva u Slovačkoj, koja je živjela i u Australiji, Španjolskoj i Čileu, te Ana Šoretić/Schoretits, predstavnica gradišćanskih Hrvata u Austriji.

Uz stotu obljetnicu smrti A. G. Matoša njegove su stihove kazivali Milan Medak i Stjepan Lukavečki. Svečanost je svojim nastupom uveličao i zbor Hrvatskog kulturnog društva "Franjo Glavinić", a uslijedio je i tradicionalni prijem pisaca u kavani hotela Adriatic.

Održan je i stručno-znanstveni skup o književnosti između dviju domovina, o jezičnim i kulturnim prožimanjima i standardima zaštite manjina, a predsjedavajući su bili Tomislav Milohanić, Ninoslav Mogorović, Đuro Vidmarović, Goran Zgrabljić i Vladimir Žmak.

Život Hrvata izvan domovine

Integrirati se u domicilno društvo i ostati svoj, bio je naslov priopćenja Slavice Božičević. Đuro Vidmarović je govorio o bunjevačkim Hrvatima, Lajčo Perušić o jeziku kao imenu naroda, dok je o pitanju: Kome pripada manjinski pisac? raspravljala Jasminka Domaš. Ivan Ott je govorio o promicanju hrvatske kulture i književnosti u Njemačkoj, a Antonio Sammartino je predstavio zbirku literarnih ostvarenja na moliškom hrvatskome "S našim riči".

Šimun Šito Ćorić je prezentirao današnje stanje izvandomovinstva i istaknuo potrebu za zdravu cjelovitost hrvatskog korpusa. Luka Karlić je govorio o kolektivnom pamćenju i našem narodu; Ana Šoretić/Schoretits o relaciji između Vulkaprodrštofa, Zagreba, Bjelovara i Rovinja, četiri stanice jezičnih pustolovina, a priopćenje Tuge Tarle nosilo je naziv "Hrvatski grob u srcu Europe." Zvonimir Šeparović je raspravljao o etničkim manjinama i ljudskim pravima.

Na skupu su govorili i Antonela D'Antuono, predsjednica Zajednice moliških Hrvata, predstavnica manjina u Saboru te koordinatorica svih manjina u Hrvatskoj, kao i Damir Marković, predstavnik Hrvata u Trstu.

Skup, kojega organizira Hrvatsko kulturno društvo "Franjo Glavinić" iz Rovinja, održava se pod pokroviteljstvom Hrvatske matice iseljenika i Matice hrvatske, Državnog ureda za Hrvate izvan RH, koju je predstavljala Biserka Lukan, a sve uz materijalnu potporu Grada Rovinja. (Mihaela MEDIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter