Mjesto okupljanja robotičara iz cijele Hrvatske

(N. LAZAREVIĆ)
(N. LAZAREVIĆ)

Prigodnom svečanošću, uz brojne goste i uzvanike, otvoren je jučer u Industrijsko-obrtničkoj školi Pula Centar praktične robotike. Kako je na otvorenju naveo Petar Gavrić, ravnatelj ove srednje škole, kada su u siječnju 2014. godine preselili u nove prostore na Vidikovcu, na kojima je još jednom zahvalio Istarskoj županiji, nisu mogli ni sanjati da će već za šest mjeseci dogovoriti suradnju s Hrvatskim robotičkim savezom i Društvom za robotiku Istra koji vodi njihov profesor Dragan Pantić.

Suradnja s robotičkim savezom

- Suradnja je rezultirala potpisom sporazuma o korištenju Centra praktične robotike koji smo preselili iz bivše Željezničke tehničke škole Zagreb, gdje oprema nije bila korištena već duže vrijeme, u naše prostore, naveo je ravnatelj dodajući kako se ovim sporazumom škola obvezala koristiti dobivenu opremu za svoje redovne i izvannastavne programe, držanje praktične nastave, ali i prijavu EU projekata.

- Oprema će nam koristiti i za organiziranje predavanja vezanih za automatiku i robotiku ali i edukaciju i osposobljavanja odraslih, naveo je Gavrić i dodao da je robotika važna obrazovanju, ali i privlačna djeci u školama jer je "zabavna, razvija natjecateljski duh, prikladna je za djecu različitih sposobnosti i vrlo je uspješan način da se učenici uvedu u informatičku tehnologiju i takozvano STEM područje (science, tehnology, engineering i mathematic)".

Priprema za poslove budućnosti

- Svi znamo da je programiranje prilično apstraktan pojam, a djeca kontroliranjem robota odmah vide što je to i zašto je nešto pošlo krivo te kako to popraviti. Potreba za programerima u budućnosti biti će sve veća, a robotika pruža korisne vještine za buduće zapošljavanje, zaključio je Gavrić te riječ predao predsjednici Hrvatskog robotičkog saveza dr. Ani Sović Kržić. Ona se kratko osvrnula na povijest CPR-a te navela kako se ne treba bojati da će nam roboti u budućnosti "ukrasti" sva radna mjesta već na njih promatrati kao pomoć u našem radu te da se pomoću njih učenici mogu kvalitetno pripremiti za poslove budućnosti.

Prije samog otvaranje Centra, kojeg je službeno otvorila dožupanica Viviana Benussi, okupljenima je nekoliko riječi uputio i prof. Dragan Pantić, u ime Društva robotike Istra i voditelj CRP-a. Kako je naveo, odlično je da je centar smještan upravo u jednu srednju školu kako bi se povezali ljudi koji se ovom područjem bave i mlađi naraštaji.

- Zahvalan sam svima na doprinosu otvaranju centra, od spremačice, preko brojnih kolega, učenicima i ravnatelju koji su Centar prigrlili svim srcem, bez njih i timskog rada ovako nešto ne bi bilo moguće, naveo je Pantić i zaključio da se nada kako će ovaj centar postati mjesto okupljan robotičara iz cijele Hrvatske.

Od 3D printera do robo-psa

Prije obilaska Centra uzvanici su u školskom holu obišli i izložbu letjelica koje su bile u svemiru i onih koje će se tamo tek vinuti, odnosni mini i piko satelita, a koje je predstavio Marino Trumpić, voditelj Astronomske udruge Vidulini iz Kanfanara, s kojom škola uspješno surađuje preko godinu dana, od projekta izrade nosača robotiziranog teleskopa, takozvanog CUBE DOME,  pa do izrade platforme za radioteleskop.

Nakon toga su profesori Denis Gentilini, Dragan Radovanović, Miroslav Kuzmić, Mladen Klarić i Paulo Zenzerović, uz pomoć svojih učenika, prezentirali i sam Centar - od dronova koji su otvorenje snimali iz zraka, preko robo-ruka, sve popularnijih 3D printera koji imaju sve veću primjenu pa do robo psa - gotovo idealnih ljubimaca. Predstavili su se i roboti te sama Robotrka na prstenac, a održana je i prezentacije spašavanja žrtve uz pomoć, koga drugoga nego - robota. (Borka PETROVIĆ, snimio Neven LAZAREVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter