Mjesto gdje se stvaraju novi gastro trendovi

Dani mladog maslinovog ulja u Vodnjan privukli tisuće posjetitelja
Dani mladog maslinovog ulja u Vodnjan privukli tisuće posjetitelja

Na tisuće porcija raznih jela - ribljih, mesnih i deserata, podijeljeno je u tri dana gastronomske manifestacije posvećene maslinovom ulju - na Danima mladog maslinovog ulja u Vodnjanu. Bilo je tu svega - od rižota s plodovima mora, klasičnog ombola i pulića do bumbarskih palačinki te sladoleda od maslina prelivenog maslinovim uljem. Pravi gušti za nepce. Jer maslinovo ulje više nije samo ulje. To je prvenstveno začin koji se mora pomno koristiti u kuhinji i sljubljivati s određenim jelima. Sve ovisno o glavnoj namirnici, ali i guštima samih konzumenata. Neki više vole pikantnije, dok su drugima draža blaža ulja.

- Uvijek gledamo dati naglasak na namirnicu, a ne začine, ako želimo doći do spoznaje koje ulje ide s kojom namirnicom. Ulje je danas začin. Ono nije više ono kao što se nekad govorilo - hiti na domaće ulje. Danas postoje ulja i ulja, i svako je posebno. Kod sljubljivanja namirnica i ulja kombinacija mora biti prije svega uravnotežena, iako je to na kraju sasvim subjektivna stvar. Koliko je ljudi, toliko je i okusa, kazao nam je glavni chef manifestacije Robert Perić.

Zajedno s još 12 kuhara u tri dana ovog gastronomskog događanja pripremao je sva jela koja su posjetitelji mogli kušati. Ujedno, svaki dan pridružio bi mu se netko od uglednih kolega iz poznatih restorana. Ove godine većinom su na manifestaciji gostovali talijanski kuhari te chef iz poznatog restorana Zigante.

- Nije svako ulje za svako jelo. Izabrali smo nekoliko ulja koja najbolje idu s ovim mesom. Prvo smo sljubljivali carpaccio od pulića bez začina. U toj kombinaciji moramo osjetiti meso i ulje. Zatim smo spremali tagliatu od pulića, dakle izrezano karamelizirano meso s uljem, a za kraj smo ponudili lešadu od pulića bez začina, kazao je chef Perić.

- Tražimo najbolji odnos jela i ulja. Budući da se radi o heterogenoj komisiji, svatko je u sljubljivanju tražio neke svoje karakteristike, kazao je gastro kritičar Franko Lukež.

I senzorni analitičari maslinova ulja slažu se da je ova godina za maslinarstvo bila odlična što se vidi po konačnom rezultatu. "Ovogodišnja su ulja gorča i pikantnija. Ove smo godina za razliku od lani imali puno više sunca i topline pa stoga imamo veću paletu mirisa, gorčine i pikantnosti. Može se reći da je ova godina jedna od boljih", zaključila je Vesna Marangon, senzorna analitičarka maslinova ulja. (Barbara BAN, snimio Manuel ANGELINI)

CIJELA REPORTAŽA U TISKANOM IZDANJU OD PONEDJELJKA.


Podijeli: Facebook Twiter