Mještanin Brtonigle blokira uređenje stajališta

Sporna površina
Sporna površina

Čelnici Općine Brtonigla muku muče s uspostavom novog prometnog režima, koji je trebao zaživjeti još prije dva mjeseca - tada su ih u tome građani fizički spriječili - a sada imaju i poteškoća s izgradnjom nove autobusne stanice.

Razlog tomu, objasnili su na konferenciji za novinare načelnik Doriano Labinjan i pročelnik Alen Makovac, jesu "dišpeti" koje im radi sumještanin Edi Milokanović, koji je u lipnju bio predstavnik građana, te organizator peticije i prosvjeda protiv nove prometne regulacije.

Naime, on je godinama besplatno koristio tu javnu površinu u vlasništvu Općine, gdje je još prošlog tjedna trebala niknuti nova autobusna čekaonica. Već su jednom tu parcelu u Ulici mira, preko puta njegove kuće, komunalni redari očistili od njegovih stvari i za to mu ispostavili račun, a proteklog petka, dok je izvođač radova išao po materijal, Milokanović je ondje postavio traktor i prikolicu i tako opet zaustavio radove.

- Milokanović nema nikakav ugovor o zakupu za tu površinu. Više smo puta tražili da nam dostavi dokumentaciju koju je tvrdio da ima, ali to nikad nije učinio. Problemi su počeli proljetos kada smo mu javili da je treba osloboditi od svojih automobila, građevinskog materijala i ostalih stvari, jer će tamo biti novo autobusno stajalište, a sukladno odluci o novom prometnom režimu. Odmah se usprotivio, jer je time izgubio gratis parking.

Kada smo u lipnju poslali svima obavijest da će početi novi prometni režim, blokirao je pristup toj parceli s betonskim barijerama. Tada smo morali pokrenuti upravni postupak, kojim smo tražili da u roku od 15 dana sve ukloni. Ali nije, nego su to očistili komunalni redari, za što smo mu ispostavili račun, koji je morao platiti. No, 20 dana ništa nismo mogli ništa. Mislili smo da je gotovo i nastavili s aktivnostima. Nakon što smo ucrtali horizontalnu signalizaciju, 24. kolovoza trebao je izvođač radova obaviti betonske radove, ali našli smo ondje traktor i prikolicu, ispričao je načelnik tijek događanja.

Labinjan je podsjetio da novom prometnom regulacijom žele uvesti reda zbog nepropisnog parkiranja i niz drugih kršenja pravila. U lipnju su htjeli krenuti s probnom regulacijom, što nije uspjelo jer su građani čupanjem stupića, prijetnjama i prosvjedima to spriječili, a ostavljena su dva mjeseca za davanje primjedbi.

Valja istaknuti da je Milokanović u tekstu peticije koju je pokrenuo, prikupivši 200 potpisa, napisao da mještani od općine traže da ta sporna površina ispred njegove kuće ostane i dalje besplatni parking za njegov kafić, koji je, podsjetio je načelnik, zatvoren prije nekoliko godina. (T. KOCIJANČIĆ)

Milokanović smatra da mu ta površina pripada
Edi Milokanović tvrdi da posjeduje pravovaljani ugovor o zakupu, zbog čega je angažirao odvjetnika i slučaj predao sudu, te je uvjeren da će tu površinu dobiti natrag.
- Taj parking koristim od 1989., ne sjećam se na koliko godina je potpisan, ali automatski se produžava, ako nitko od dviju strana ne traži promjene. Tako da to ide na neodređeno vrijeme. Samo su mi javili da moram maknuti stvari. Ne može se to tek tako, bez nekog dogovora, što sam zaslužio zbog svog 20-togodišnjeg angažmana u organizaciji auto utrka i promociji Brtonigle. Sve to rade radi uvođenja nove prometne regulacije, za što nemaju odluku općinskog vijeća. Vijećnici su prihvatili sam na probni rok od dva mjeseca, koji je istekao, ali nisu donijeli odluku da se te aktivnosti nastave, pa ne znam zašto i dalje rade na tome, veli Milokanović. 


Podijeli: Facebook Twiter