Mještani Rapca ne mire se s rampama na rivi

Sporna rampa u Rapcu
Sporna rampa u Rapcu

"S tim rampama koje su nam postavili na obali sada smo kao u karanteni. Vezani. Imamo karticu da možemo ući i izaći iz naše ulice. Sejno kako va vojske."

Tako nam se izjadao umirovljenik Romano Škopac, jedan od brojnih nezadovoljnih Rapčana koji su putem Mjesnog odbora gradonačelniku Labina Tuliju Demetliki postavili ultimatum da će ovog vikenda, ne ukloni li brklje - instalirane prošlog tjedna podno hotela Amfora na odvojku prema rivi i stambenom dijelu Obale maršala Tita, za potrebe lakše naplate parkiranja - ondje blokirati promet.

Građani, naime, smatraju da im je rampama na prometnici kao javnom dobru uskraćeno osnovno ljudsko pravo na slobodno kretanje.

- Ta nam je cesta jedina za prit doma i poć u Labin. Nema veze što su nama iz te ulice dali besplatne kartice. Osjećam se ograničen čim moram nešto pritiskat' i dizat' za prit va svoju kortu, nadopunjuje Mauro Licul svoga susjeda.

- Nitko nam neometano ne može doći, ni rodbina ni prijatelji. Na rivi su apoteka i ordinacija liječnika, koji mora pisati potvrdu ako je pacijent čekao više od pola sata, koliko ima pravo na slobodan parking, da ne plati kartu na kućici pokraj nekadašnje benzinske pumpe, nadovezao se Škopac.

Naši sugovornici napominju da su mještani Rapca - turističkog naselja koje kronično pati od viška brklji i manjka parkirnih mjesta - ogorčeni jer ih iz Grada nisu informirali o postavljanju rampi, već su dovedeni pred gotov čin. "Ne može gradonačelnik sve raditi na svoju ruku, bez da posluša mišljenje građana kod ovakvih odluka", ističe Škopac.

Gradskom odlukom pogođeni su i obrtnici. Franka Faraguna, vlasnica frizerskog salona na obali, strahuje da će morati zatvoriti radnju jer "živi" od domaćih ljudi pa ju je pogodilo već i uvođenje naplate preklani. (Napisao i snimio Igor RADIĆ)

CIJELI TEKST U TISKANOM IZDANJU 


Podijeli: Facebook Twiter