Mještani prosvjedovali u Valdebeku

Prosvjed korisnika parcela (M. ANGELINI)
Prosvjed korisnika parcela (M. ANGELINI)

"Jasno nam je da se radi o zemljištu u vlasništvu grada, i nemamo ništa protiv gradnje igrališta, no rok koji su nam dali da očistimo i oslobodimo parcele je prekratak. Trebali su nas obavijestiti puno ranije, i zbog toga se osjećamo izigrani i poniženi.", riječi su nekolicine mještana Valdebeka, korisnika poljoprivrednih gradskih parcela pored kojih će se graditi multifunkcionalno igralište, čija gradnja počinje danas.

Stati će pred bagere

Jučer su, na mjestu gdje će početi gradnja, došli izvođači radova i predstavnici Grada Pule te počeli s obilježavanjem granica i pripremnih radova. Ondje su ih dočekali ljutiti korisnici poljoprivrednih gradskih parcela, urbanih vrtova koji se na tom zemljištu bave malim poljoprivrednim radovima, koje jednim dijelom ulaze u obuhvat gradilišta. Odnosno, obuhvat gradilišta ući će u te parcele oko četiri metra. Korisnici ne spore da je zemljište gradsko, već isključivo da imaju prekratak rok za oslobađanje zemljišta od plodova koje su zasadili. Stoga zahtijevaju da im Grad Pula produži rok na još mjesec dana kako bi mogli očistiti parcele, ukloniti stvari, i pokupiti povrće koje su zasadili.

Korisnici tih parcela su, naime, od Grada Pule dobili obavijest da, koja im je poslana 9. listopada da će se 15. listopada označiti obuhvat planirane gradnje igrališta te da oni čije parcele ulaze u obuhvat moraju najkasnije u roku tri dana osloboditi posjed od stvari i osoba radi početka radova. Vele da je to nerazuman rok jer neće stići ukloniti sve stvari. Kažu da te parcele koriste već 30 godina i treba vremena da se pripreme. Pojedinci su otišli toliko daleko da su zaprijetili, ne odobri im se duži rok, da će stati pred bagere i spriječiti početak radova.

Nakon početnih, u nekoliko navrata i povišenih tonova, mještani su dobili odgovor od predstavnika Grada Pule da će se rok produžiti za najmanje 10 dana, a rečeno im je i da radovi po svoj prilici neće ulaziti dublje u parcele koje koriste, više od četiri metra.

Produženje roka za 10 dana

Gradnja igrališta počinje danas, i ondje će se podsjetimo, izgraditi boćalište, igralište za košarku, odbojku i badminton, igralište za mali nogomet, dječje igralište s edukativnom stazom ponašanja u prometu, ograđeni prostor za pse, biciklističko - pješačke staze, teren za stolni tenis te prateća oprema i infrastruktura. Okvirni sporazum ukupne vrijednosti 4,55 milijuna kuna (s PDV-om) potpisan je s najpovoljnijim ponuditeljem - zajednica ponuditelja Cesta d.o.o. Pula i Croatia Tenis d.o.o. Zagreb. Rok dovršetka izgradnje multifunkcionalnog igrališta je 150 radnih dana, dakle, narednih pola godine. (N. SOFTIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter