Mještani Oriha i okolnih sela na mukama zbog koza

Pozobano grožđe i pokidani grozdovi leže posvuda (P. SOFTIĆ)
Pozobano grožđe i pokidani grozdovi leže posvuda (P. SOFTIĆ)

Prije nego li je pobrano grožđe, mještani Orihi u općini Barban u svojim vinogradima ponovo su zbrajali štete. Za pozobano grožđe i pokidane grozdove pobacane po vinogradu krive koze svog sumještanina Marija Pausa, o čijem smo nemarnom čuvanju povećeg stada više puta pisali.

- To je nepodnošljivo ča se dela. Jopet smo morali zvat policiju jer san bija u vinogradu i ima san ča vidit. Grozje je sve po podu, ma cili grozdi! To drugo je dosti pozobano, sve je razgaženo, i ne more mi nidan reč da nisu od Pausa koze jer su sve po podu njihovi brabonjci, ispričao nam je u dahu vidno uzrujan Aurelio Kontošić čiji je vinograd nedavno stradao.

Ovo nije prva šteta za koju sumnjiči Pausove koze. Isto se, u većoj ili manjoj mjeri, događalo i ranije, a ponovno je stradao i jedan od vinograda čak u Petehima.

- Svi se mučimo, mladi neće delat ili nimaju vrimena, a mi imamo male penzije, i ča god posadiš, bojiš se da li ćeš imat ča. Kad dojdeš u vrt ili u brajdu i vidiš ča su učinile, to je da te duša boli, rekla je Danica Kontošić.

Njihov susjed dometnuo je da je policija podigla stotinjak prekršajnih prijava protiv Pausa, dok je stočarski inspektor Tomislav Eskeričić iz Rijeke bio u Orihima četiri puta u godinu i pol. Svaki put je opominjao Marija Pausa da drži koze pod nadzorom tijekom ispaše, a zadnji put mu je dao rok od 15 dana da očisti i makne gnoj iz dvorišta u kojem borave koze, koje se nalazi neposredno uz cestu, na samom ulazu u Orihe s barbanske strane. (piše P. SOFTIĆ)

VIŠE ČITAJTE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter