Mještani Krnice zahtijevaju "ležeće policajce"

(M.ĆURIĆ)
(M.ĆURIĆ)

Krničani zahtijevaju od Općine da se strogo ograniči brzina kretanja i kontrolira promet u središtu mjesta, posebno na placi i uskim jednosmjernim ulicama, iznio je na aktualnom satu posljednje sjednice Općinskog vijeća Marčane nezavisni vijećnik Branko Vareško. Rekao je da mještani, od kojih mnogi imaju izlaz iz kuća direktno na kolnik, strepe zbog jurnjave automobila i teretnih vozila kroz selo, zbog čega bi, smatraju, trebalo postaviti ležeće policajce, ali i jasno označiti zabranu parkiranja. Vareško je naveo da je zahtjev potpisalo 30-ak mještana.

Stavite - skinite

- U Krnici je bio znak, ali je trajao tri dana. Znam da je jedan od potpisnika tog zahtjeva i srušio znak pred svojim objektom baš da bi mogao parkirati. A budite sigurni da će tamo morati biti zabrane parkiranja i rigoroznih kazni, rekao je načelnik Marijan Kostešić, te je naveo da će Općina obnoviti signalizaciju, ali prethodno treba dobiti suglasnost policije pa će naručiti izradu prometnog rješenja.

Za ležeće policajce Kostešić ne vjeruje da će se moći postaviti te da bi bile dovoljne vibracijske trake.

- Ali, nemojte da se, nakon što postavimo trake za umirivanje prometa, dogodi da mještani zahtijevaju da ih skinemo jer da su bučne. Ne kažem to bez razloga, imali smo već takvih iskustva, zaključio je načelnik.

Vijećnika Branka Šišu (IDS) je zanimalo je li i Općina Marčana uključena u eventualno asfaltiranje ceste preko Budave, od Valture na području općine Ližnjan, do Kavrana s marčanske strane. Kostešić mu je odgovorio da će to biti županijska cesta, dakle u nadležnosti Županijske uprave za ceste, pa bi kao njihov prioritet trebala biti asfaltirana kroz tri, četiri godine.

Kilometar do Križa

Asfaltiranje je logično rješenje, naveo je, s obzirom da su za uređenje te prometnice zainteresirane obje općine, ali i Cromaris koji u Budavi ima uzgajalište ribe i Kamen Pazin s tamošnjim kamenolomom. Šišu je zanimalo i hoće li radovi na cesti od Marčane do Mandalene, odnosno do Križa, biti gotova do ljeta.

- Taj kilometar bit će gotov do ljetne sezone, a u rujnu bi se radio gornji dio, nekih 500 metara. ŽUC je investitor, Istarske ceste izvođač radova, a do proljeća bi, ako ne bude bilo vlasničkih problema, jer od Križa do velikog zavoja je nesređeno stanje, cijela cesta trebala biti gotova, rekao je Kostešić.

Predsjednik Vijeća Josip Percan (SDP) izvijestio je vijećnike da je rekonstrukcija ceste na ulazu u Rakalj vrijedila oko pola milijuna kuna, a isfinancirali su je Općina i ŽUC. (Z. STRAHINJA)


Podijeli: Facebook Twiter