Mještani Kringe traže zaobilaznicu

Glavni trg - usko grlo Kringe, mještani traže zaobilaznicu (A. DAGOSTIN)
Glavni trg - usko grlo Kringe, mještani traže zaobilaznicu (A. DAGOSTIN)

Križanština se posljednjih godina ekonomski podosta aktivirala, međutim, to donosi i negativne posljedice, a jedna od takvih je intenziviranje prometa kroz usku jezgru Kringe.

Teretnjaci dupkom nakrcani materijalom, vozila posjetitelja novootvorenog doma za starije osobe, agroturizma ili korisnika mnogobrojnih kuća za odmor na ovom području novost su za mještane Kringe koji smatraju da je lokalna cesta kroz mjesto (Kringa - Tinjan) preuska za takvu frekvenciju prometa, oštećuje kolnik i statiku zgrada te im narušava mir stanovanja, saznajemo od mještana Klaudija Mofardina.

Njih devetero potpisalo je stoga pred točno godinu dana peticiju upućenu općinskoj vlasti u kojoj traže izgradnju križanske zaobilaznice. Predložili su da se za trasu odabere nerazvrstani put koji na samom sjevernom ulazu u Kringu skreće prema zaseoku Hrvatini (duljine 500 metara).

- Sami bi mještani trebali preuzeti inicijativu te s vlasnicima zemljišta dogovoriti kako riješiti imovinsko-pravne odnose te utvrditi koji je pravac optimalan. Važno je da se istovremeno zadovolje građani, ali i potrebe prometa na ovom području, kaže predsjednik općinskog vijeća Darko Banko.

Dodaje da postoje dvije varijante zaobilaznice, a idealni bi pravac prema njegovu mišljenju, iako je malo duži (iznosi 800 metara), bio onaj koji prije zaseoka Gregi skreće prema Kučićima, jer se njime zaobilaze i Prenci. Na općinskom vijeću stoga zasad nije odlučeno proslijediti zahtjev s prvotnom trasom prema Županijskoj upravi za ceste od koje u općini očekuju pomoć u projektiranju i financiranju zahvata.

Zanimljivo je da je općinski načelnik Mladen Rajko, kao mještanin Kringe, supotpisnik građanske peticije. No, njegov stav o zaobilaznici iz pozicije načelnika, ali i nekim drugim temama, već danima ne uspijevamo dobiti, jer se ne javlja na mobitel, dok nam u općinskoj administraciji kažu da je odsutan. (A. DAGOSTIN)


Podijeli: Facebook Twiter