Mještani će i dalje besplatno parkirati kod bivšeg Badela

Osvježen prostor u Carrarinoj (S. ZRINIĆ TERLEVIĆ)
Osvježen prostor u Carrarinoj (S. ZRINIĆ TERLEVIĆ)

Nova šetnica, plaža i parkiralište na platou ispred bivše tvornice Badela u Fažani trebala bi biti gotova do kraja godine. Time će mjesto dobiti još stotine metara uređenih staza uz obalu, još jednu reprezentativno kupalište, ali i konačno uređen punkt za prijem vozila gostiju. Staza za pješake široka 1,5 metar i za bicikliste od dva metra dugačka je prema ovom projektu Općine Fažana 200 metara, koliko je i dužina cijelog kompleksa u koji će lokalna samouprava uložiti oko 750 tisuća kuna. Radove na najvećem fažanskom parkiralištu, koji su počeli koncem studenog, obavlja tvrtka Kapeloto beton iz Galižane prema projektu porečke firme Arhetip 21.

Vozila dolazila do same plaže

- To je zaista bila dosta povoljna ponuda za rješavanje ovog dijela Fažane. Do sada su vozila na neuređeno parkiralište dolazila uz plažu, pješaci i biciklisti provlačili su se među vozilima, a sva je sreća da u ljetnim gužvama nije stradalo neko dijete. Autobusi su doslovno vozili uz glave kupača na plaži. Ovo sada je nastavak šetnice iz centra mjesta koja ide prema turističkoj zoni Pineta i povezujemo dio po dio obale, rekao je načelnik općine Fažana Radomir Korać. Uz spomenutih 200 metara staze, uskoro se kreće s uređenjem i još 100 metara prema Pineti.

No, najvažnije je da će na ovom platou, koje su mnogi zbog neuređenosti zvali fažanskim ruglom, sada i fizički biti razdvojeno parkiralište od plaže i pješačkog koridora. Staza je već popločana, a radnike smo zatekli dok su upravo slagali tlakavce oko velikog križa koji, unatoč bojaznima nekih, nije uklonjen. Nadzor nad radovima provodi porečka tvrtka IPP.

- Proširili smo i plažu za nekih 2.000 četvornih metara, što je trećina površine. Ali nismo je proširili tako da smo nasipavali more nego smo išli za desetak metara prema kopnu. Planira se i nova rasvjeta svakih 20 metara, postavit će se i dizajnerske klupe - u ovoj godini dvije, a sveukupno je u planu postavljanje osam klupa, rekao je Korać.

Treba znati i da je Općina kandidirala uređenje plaže sjeverno od stare jezgre Ministarstvu turizma za financiranje, a radi se o projektu dohrane obale koja gubi bitku s razornim valovima sa zapada, no na odluku se još čeka.

Parkiralište i dalje besplatno za žitelje

Rješavanjem rugla veliko će neuređeno parkiralište silom prilika izgubiti i dobar dio svog dosadašnjeg kapaciteta. Problem je u ljetnim mjesecima kada se parkiralište s oko 400 mjesta pokazuje nedostatnim za mještane i goste koji žele vozilo ostavljat što bliže staroj jezgri. Dakle, kapaciteti prometa u mirovanju morat će se kad-tad nadomjestiti na nekoj drugoj lokaciji.

Uz problem osjetnog smanjenja broja parkirnih mjesta, u listopadu se na Općinskom vijeću provela i rasprava o tome hoće li mještanima ostati besplatno parkiralište ili neće. Ipak, načelnik sada za Fažance ima dobre vijesti.

- Ukidaju se rampe na tom parkiralištu i bit će uveden novi sustav naplate, ali parkiralište će i dalje biti besplatno za naše građane. Imat će 180 parkirnih mjesta za automobile, 12 mjesta za automobile osoba s invaliditetom te 12 mjesta za autobuse. Ulaz na parkiralište bit će udesno, odmah nakon ograde Badela, iznio je Korać. Na mjestu gdje se nalazila naplatna kućica uredit će se punkt predviđen za dostavu, odnosno svojevrsni kružni tok oko kojeg će se dostavna vozila moći okrenuti i vratiti se na prometnicu, a koristit će ga vjerojatno i vozila za trajektni gat za Brijune. Predviđeno je da istovremeno dostavu mogu obaviti četiri vozila.

Ugrađen drenažni kanal

Duž 200 metara obale, odnosno šetnice uz bivšu tvornicu Badela, ugrađen je i drenažni kanal kojim će se rješavati oborinska odvodnja tog dijela Fažane. Na taj način spriječit će se plavljenja što su se često događala za obilnih padalina. Mnogi će se, uostalom, sjetiti pješaka koji bi nakon ljetnih pljuskova gacali lokvama na "cesti" uz plažu i eskivirali brojne "nervozne" automobile u potrazi za slobodnim parkirnim mjestom. (Napisao i snimio Zvjezdan STRAHINJA)


Podijeli: Facebook Twiter