Mještani Bujštine osuđuju postavljanje žice na granici

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Slovenska vojska nastavlja sa postavljanjem žilet žice po gornjoj Bujštini i to prvenstveno oko graničnih prijelaza, a potom kroz šume sve do Plovanije, odnosno do mora. Prvotni šok koji je nastupio u subotu kada se započelo sa postavljanjem u okolici Buzeta, a potom i kod Buja, nije nimalo splasnuo.

Negodovanje je nastupilo s obje strane granice, pogotovo zato jer je stanovništvo u tom kraju vrlo usko povezano, koliko obiteljski toliko običajima i prijateljstvom. Neki smatraju da bi taj osuđujući čin trebalo zaustaviti prosvjedima, dok drugi misle da nema potrebe jer se ionako ništa ne bi postiglo. Slovenska Vlada je odlučila i plan će u cijelosti provesti, ma koliko se nekome to sviđalo ili ne. Pitanje svih pitanja je koliko će izbjeglica iz Sirije doći uopće na obronke Bujštine i pokušati prijeći državnu granicu…

Poznato je da je dobar dio graničnog pravca gotovo neprohodan i vrlo opasan ukoliko se ne pozna područje, kraj je naime bogat škrapama i jamama, a u dolini kod dva granična prijelaza Kaštela i Plovanije je uz rijeku Dragonju pretežno blato. Naime, postavljanje žice je započelo u subotu i to u potezu od oko kilometar u smjeru prijelaza Kaštel, a u nedjelju je uslijedio nastavak prema Oprtlju, odnosno prema graničnom prijelazu Lucija. Obišli smo navedeni prijelaz gdje smo zatekli hrvatske i slovenske policajce koji su nas pustili da fotografiramo netom postavljenu žicu.

Valja naglasiti da nas je šokirao prizor na graničnom prijelazu - kada nas je s obje strane kolnika dočekala visoka žičana ograda i dva koluta sa svake strane, koji će poslužiti ukoliko bude velika navala izbjeglica, za zatvoriti kolnik. Dok smo razgovarali s policajcima, do prijelaza su sa slovenske strane došla dva ondašnja lovca koji nisu nikako bili zadovoljni viđenim. Prvo što su komentirali je da će ta ograda poslužiti samo za zaustavljanje životinja i nikoga više.

Najgore je, navode lovci što nije pitanje ako će, već kada će prva srna ili neka druga divljač zaplesti se i ostati tamo. Najgore je što divljač neće odmah uginuti već će neko vrijeme i patiti, a sve će najbolje čuti granični policajci. Naime, niti oni ne znaju što će u tom slučaju jer nisu za to pripremljeni, a niti obučeni. Naš policajac je zatražio broj telefona od lovaca jer misli upravo njih zvati kada se to dogodi. Lovac nam je kazao da je taj dio prepun divljači, a da ta žica predstavlja nepremostivu prepreku za njih.

Mještani Kaštela su još u subotu počeli osuđivati postavljanje žice, a prema svemu sudeći gosti koji budu dolazili na novogodišnje praznike imati će lijep doček na granicama. U svakom slučaju jedna vrlo ružna slika i prilika današnje situacije. (M. SARDELIN)


Podijeli: Facebook Twiter