Mještane Varvara šokirali visoki računi za vodu

Rozalija Platz je dobila račun na 27.205.93 kune (D. ŠTIFANIĆ)
Rozalija Platz je dobila račun na 27.205.93 kune (D. ŠTIFANIĆ)

Žitelji naselja Varavari nadomak Poreča ostali su nemalo iznenađeni kada su im od Istarskog vodovoda stigli računi za vodu potrošenu tijekom rujna i listopada. Naime, računi su iznosili po 30-tak tisuća kuna, što je mnoge u prvi mah šokiralo jer ovako nerealno visoke račune nitko, ni u snu, nije očekivao.

Naša sugovornica Rozalija Plac dobila je račun za vodu u visini od 27.000 kuna.

- Naravno da me to uzrujalo, iako se brzo pronijela vijest da je došlo do pogreške i da te račune zanemarimo. Ljuta sam jer nitko o tomu nije pravovremeno obavijestio ljude, kako bi iz prve ruke doznali da se radi o pogrešci.

U Varvarima postoji oglasna ploča, pa se na nju mogla izvjesiti obavijest da je došlo do pogreške, a to je netko morao učiniti i spriječiti šok koji su kod primatelja izazvali takvi računu. Moja je bolesna majka to jako teško primila, a budući da ju je to jako uzrujalo nisu isključene posljedice po njeno zdravlje. Da je netko, koji je bio to dužan napraviti, samo izvjesio obavijesti da računa treba zanemariti mnogim bi mještanima Varvara poštedio živce, kaže Plac.

Iznerviralo ju je i to, kada je poslala sina u porečku poslovnu jedinicu Istarskog vodovoda službenica mu je rekla da treba dostaviti izvod iz katastra, dokaz o vlasništvu i OIB.

- To je apsurd, pa kuća je tu već 20 godina, ljuti se Plac. Nakon svega uvažava mogućnost pogreške, ali ne i to da nitko mještane Varavara o tomu na vrijeme nije obavijestio.

"Ne tražim da se skidaju glave, ali netko bi za to morao odgovarati", kaže Plac, dodajući kako ljudi u mnogim slučajevima nemaju izbora pa moraju koristiti usluge monopolista vodovoda, odvodnje, elektroopskrbe i sličnih usluga. Iako se, na koncu, srećom radi o pogrešci, Plac ne želi da se ikomu to više dogodi, jer traume koje su zbog tih računa pretrpjeli žitelji Varvara, dugo će se pamtiti.

Telefon porečke poslovnice Istarskog vodovoda tijekom jučerašnjeg dana bio je stalno zauzet ili "poklopljen", tako od njena upravitelja Daniela Bunića nismo mogli dobiti komentar ovog događaja.

Direktorica Istarskog vodovoda Buzet Laura Šuperina uputila nas je na ispriku upućenu potrošačima, a u njoj se navodi kako je svim potrošačima, početkom studenog 2015., Istarski vodovod Buzet, ispostavio račune za utrošenu vodu za listopad 2015. godine za cijelo područje djelovanja.

U računima za dio potrošača, u naselju Varvari na području Poslovne jedinice Poreč, došlo je do pogreške u obračunu, koja je ustanovljena tek nakon što su računi poštom već bili odaslani potrošačima.

Radi se o krivom obračunu vode kod potrošača u kategoriji domaćinstva kod kojih je zamijenjen vodomjer u 2015. godini. Međutim, zamjena vodomjera nije obuhvaćena obračunom odnosno računom za vodu za mjesec listopad 2015. godine.

- Ispričavamo se potrošačima koji su radi greške dobili neispravne račune koje ćemo u što kraćem roku stornirati te poslati ispravan obračun - račun vode za potrošnju u listopadu 2015., navodi se u isprici Istarskog vodovoda Buzet poslanoj medijima, a posebno potrošačima na području Varvara. (M. RIMANIĆ; Snimio M. MIJOŠEK)

CIJELI TEKST PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU.


Podijeli: Facebook Twiter