Mjesni odbor bio za gradnju iznad Delfina

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Prica oko lucice Delfin puno je kompleksnija nego što je politicari pokušavaju prezentirati, bilo u medusobnom prepucavanju ili pojašnjavanju gradanima zašto oni smatraju da je gradnja na tom podrucju od javnog interesa. Ona, naime, seže u doba kada se raspravljalo o Generalnom urbanistickom planu (GUP) u kojem je i predložena gradnja stambene zonu iznad sadašnje sportske lucice.

Prvotno je bilo predlagano da se na tom podrucju dozvoli gradnja objekata maksimalne visine do 15 metara, da bi ubrzo ta impozantna visina zgrada uz samo more bila smanjena na 10 metara do vijenca, odnosno nešto više od 13 metara do vrha krovišta.

Sve je kulminiralo 2008., kada je bilo jasno da ce GUP proci sve instance i konacno biti usvojen. Naime, tada se Mjesni odbor Nova Veruda pobunio protiv gradnje iznad lucice Delfin, a gradsko Povjerenstvo za obradu primjedbi na prijedlog GUP-a uvažilo je njihove primjedbe, odnosno odbacilo bilo kakvu mogucnost gradnje na tom podrucju.

U posljednji trenutak, kada je vec odluceno da se GUP uputi ministarstvima ne bi li ga i ona potvrdila, Grad je, kazao je tada gradonacelnik Boris Miletic, zaprimio dopis MO-a Nova Veruda u kojem oni ipak podržavaju gradnju iznad Delfina. Naime, MO-u je u posljednji trenutak prezentiran projekt privatnog investitora, tvrtke SBE iz Rijeke, koji su oni prihvatili, te dali zeleno svjetlo da uz obalu Verudskog kanala nikne apartmansko naselje.

Zanimljivo je da je prezentirani projekt, koji smo dobili na uvid, predvidao gradnju na cetiri etaže, što je tada MO-u ocito bilo prihvatljivo, dok danas zagovaraju gradnju objekata s maksimalno dvije etaže. Valja pritom napomenuti da je projekt, koji je kasnije poslužio kao podloga za izradu UPU-a izradio Mario Smilovic, inace predsjednik gradskog povjerenstva za obradu primjedbi na isti UPU.

Mirjana Antonelic, predsjednica MO-a, promjenu mišljenja opravdava time da se gradani nikada nisu protivili da se to podrucje uredi. Ona ne vidi nikakav problem u tome što je MO u posljednji trenutak prihvatio projekt koji ce odrediti buducnost atraktivnog zemljišta uz more, niti joj je cudno da im je projekt prezentiran upravo tada, kada su sve primjedbe na GUP vec bile obradene.

- Ne razumijem zašto nam je to trebalo biti cudno. Projekt nam je izgledao dobar i prihvatili smo ga. Ionako je sve tek trebalo bit razradeno detaljnim planom, kaže Antonelic.

Nimalo sporno nije joj tada izgledalo ni što je MO-u prezentiran projekt s cetverokatnicama uz samu obalu. Kaže da se o tome tek trebalo raspravljati.

- To je bila samo projekcija. Rekli su nam da ce izgradnja u konacnici pratiti pad terena i da objekti nece prelaziti visinu prometnice, kaže Antonelic.

Istice, a to piše i u projektu, da je MO-u obecano da ce njihovi predstavnici aktivno sudjelovati u izradi UPU-a, što je, po njenom mišljenju, izostalo. Ona smatra da su izigrani, iako priznaje da nije postojao nikakav službeni dokument, potpisan izmedu privatnog investitora ili Grada s MO-om, kojim bi se definiralo njihovo sudjelovanje u izradi Plana.

- Dovedeni smo u zabludu. Bili smo uvjereni da ce prostor biti ureden kao što je to bilo navedeno u projektu, odnosno da ce se graditi šetnica uz more, da ce biti mnoštvo zelenila, da ce stanovi biti namijenjeni lokalnom stanovništvu, te da ce projekt biti u korist gradana i grada, veli Antonelic.

Na pitanje zašto je MO u posljednji tren prihvatio izgradnju na tom podrucju, te nisu li trebali biti strpljivi i pricekati 2015., kada istjece važenje sadašnjeg GUP-a, ne bi li do tada dobili što više informacija o projektu i oslušnuli mišljenje gradana, Antonelic odgovara da bi do tada tvrtka SBE bila odustala od bilo kakve gradnje iznad Delfina.

- Izlišno je sada raspravljati je li se gradnja na Delfinu trebala naci u GUP-u, zakljucuje Antonelic.

No, cinjenica je da sve krece upravo iz GUP-a. Naime, da u njemu to nije navedeno, gradnja iznad Delfina bila bi tek neciji san. Ovako se MO suocio s nezadovoljnim gradanima koji ne prihvacaju ono što su njihovi predstavnici u pocetku zagovarali. Zbog toga sada traži i stopiranje postupka donošenja UPU-a, o cemu bi se uskoro trebali izjasniti i gradani na Mjesnom zboru Nove Verude. (Piše Bojan ŽIŽOVIC)

OPŠIRNIJE U DANAŠNJEM TISKANOM IZDANJU

 


Podijeli: Facebook Twiter