Mjesni kutak za partiju šaha, druženje i čitanje tiska

Prostor će biti otvoren cijelog dana (Z. STRAHINJA)
Prostor će biti otvoren cijelog dana (Z. STRAHINJA)

U prostoru u kojem je donedavno djelovao obrt Fis, odnosno trgovina autodijelova i alata, jučer je načelnica Fažane Ada Damjanac otvorila društvene prostorije za umirovljenike, ali i ostale mještane. Bivši poslovni prostor u ulici 43. istarske divizije, uz poštanski ured, služit će penzionerima kao čitaonica, ali zamišljena je i za nešto više od toga.

Novine, karte, šah

- Tu će naši ljudi moći igrati karte, šah, pikado i popiti najjeftiniji napitak u okolici. Svakodnevno će im biti dostupna dnevna štampa, poput Glasa Istre i La Voce del popolo, ali i tjedna tiskana izdanja. Prostorija će biti otvorena tijekom cijelog dana, na raspolaganju i mladima i starima, a točno radno vrijeme tek treba utvrditi, s obzirom da će netko ovdje morati i dežurati, rekla je prilikom otvaranja načelnica Damjanac. Prostorom površine 55 kvadrata upravljat će općinska tvrtka Komunalac.

Općina je u uređenje utrošila između 30 i 40 tisuća kuna, nešto opreme je nabavljeno novo, poput televizora, nešto je osigurano iz vijećnice i Multimedijalnog centra. Uveden je Internet, postavljen aparat za tople napitke i klima-uređaj, na raspolaganju su korisnicima izdanja edicije "Fažanski libar" i općinske tiskovine Amfora, a zidove krase stare fotografije Fažane.

- Mislim da je daleko značajnije ovako iskoristiti prostor nego da smo ga dali u najam za neku novu trgovinu. Sada smo našim ljudima i članovima udruga osigurali kvalitetno mjesto gdje se mogu družiti, ali i održavati sastanke, gledati utakmice i slično, poručila je Damjanac.

- Mislim da je ovo najbolja ideja jer naši umirovljenici nisu imali gdje baciti partiju šaha ili karata. Ali neće ovo biti samo prostor za zabavu, bit će to i prostor za rad, "zaprijetio" je Timotej Pejin, predsjednik Općinskog vijeća, prilikom inauguracije čitaonice, igraonice, družionice… Zapravo malog kluba mještana.

Aktivni penzići

Poslovnica, koju je prethodni korisnik držao dugi niz godina, napuštena je nakon njegovog odlaska u mirovinu.

- Kada je trgovina autodijelova zatvorena predlagao sam da se da u najam pekarskoj trgovini. Sva je sreća, kada vidim što je učinjeno, da moj prijedlog nije prihvaćen, rekao je mještanin Luka Radojičić.

- Ovo je prekrasan potez Općine prema umirovljenicima. Fažana svaki dan sve više raste i takav nam je prostor bio potreban. Naši su umirovljenici strahovito aktivni i zaslužuju ovakav kutak. I nama penzionerima je potrebna kakva dobra vijest, dobre geste, druženje, komunikacija, rekla je mještanka Ana Jelavić. (Zvjezdan STRAHINJA)


Podijeli: Facebook Twiter