Mjesec hrvatskog jezika

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Institut za hrvatski jezik i jezikoslovlje (IHJJ) pokreće posebnu manifestaciju Mjesec hrvatskoga jezika koja će trajati od 21. veljače, Međunarodnog dana materinskog jezika, do 17. ožujka, dana kada je 1967. objavljena "Deklaracija o nazivu i položaju hrvatskoga književnog jezika", izvijestili su iz tog instituta.

Manifestaciju posvećenu hrvatskom jeziku IHJJ pokreće potaknut time što je hrvatski jezik od 1. srpnja prošle godine postao službenim jezikom Europske unije i sa željom da u svim njegovim govornicima podigne razinu svijesti o važnosti očuvanja tog temelja hrvatskoga nacionalnog identiteta: materinskoga jezika.

Hrvatski sabor utemeljio je 1997. godine Dane hrvatskoga jezika koji traju od 11. do 17. ožujka pa, kako ističu iz tog instituta, Mjesec hrvatskoga jezika logično zaokružuje priču o materinskom hrvatskom jeziku – jeziku naše pismenosti, kulture i identiteta.

"Ovom manifestacijom želimo istaknuti važnost očuvanja materinskoga jezika, svih njegovih narječja i dijalekata te upoznati javnost s bogatom hrvatskom jezičnom baštinom i sjajnom jezičnom poviješću. Hrvatski je jezik prošao prilično burna razvojna razdoblja, ali je unatoč svim poteškoćama uspio očuvati samobitnost i samosvojnost bez obzira na silne pritiske koji su u povijesti dolazili s raznih strana. Uzeo je ponešto od svakoga jezika koji ga je okruživao ili mu se silom nametao i preživio te je danas življi nego ikad. Slobodno se razvija, njime se slobodno piše i govori, a na međunarodnoj sceni zadobio je veliko priznanje postavši 24. službenim jezikom Europske unije", ističe IHJJ.

Na sam Dan materinskoga jezika, 21. veljače, na Filozofskom fakultetu u Zagrebu bit će predstavljena knjiga Matea Žagara "Uvod u glagoljsku paleografiju 1". Uoči početka Mjeseca hrvatskoga jezika u Požegi će biti predstavljen "Hrvatski pravopis" i pretisak "Osnove slovnice slavjanske narěčja ilirskoga" Vjekoslava Babukića. "Hrvatski pravopis" bit će predstavljen i 28. veljače u zagrebačkoj Gimnaziji Tituša Brezovačkoga te 12. ožujka u Pučkoj knjižnici i čitaonici u Daruvaru.

U suorganizaciji s Maticom hrvatskom 6. i 7. ožujka održat će se znanstveni skup "Hrvatski jezikoslovac Adolf Bratoljub Klaić" u povodu 30. godišnjice smrti toga pravopisca, dijalektologa, leksikografa i prevoditelja.

IHJJ će od 11. do 17. ožujka otvoriti vrata svim posjetiteljima kako bi se pobliže upoznali s djelatnošću i dostignućima naših znanstvenika, a 17. ožujka predstavit će svoj novi znanstveno-popularni časopis "Hrvatski jezik". Riječ je o novome časopisu koji promiče kulturu hrvatske pisane i govorene riječi na način pristupačan široj publici, najavio je Institut za hrvatski jezik i jezikoslovlje. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter