Mjesec hrvatske knjige u Poreču otvara Miro Gavran

Irides Zović s knjigama koje će biti predstavljene u porečkoj knjižnici (V. HABEREITER)
Irides Zović s knjigama koje će biti predstavljene u porečkoj knjižnici (V. HABEREITER)

Gostovanje jednog od najpopularnijih i najizvođenijih suvremenih hrvatskih pisaca, Mire Gavrana, čija se djela već trideset godina izvode na pozornicama diljem Hrvatske i inozemstva, u srijedu 16. listopada, prvo je od događanja kojim se porečka Gradska knjižnica uključuje u nacionalno obilježavanje Mjeseca hrvatske knjige koje se odvija do 15. studenog. Moto ovogodišnje manifestacije je "Tko čita (ne) skita".

- U okviru Mjeseca hrvatske knjige proslavit ćemo i Dan hrvatskih knjižnica koji se obilježava 11. studenog. Taj je dan prigoda da knjižnice javnosti predstave svoj rad, ali i upozore na probleme, rekla je, na konferenciji za novinare, ravnateljica porečke knjižnice Irides Zović.

U srijedu 23. listopada u podne će gost knjižnice biti pjesnik, esejist, književni kritičar, antologičar, urednik i nakladnik Boris Domagoj Biletić. Ovom će prilikom predstaviti znanstvenu monografiju pod nazivom "Istarski pisci i obzori - Regionalizam, identitet i hrvatska književnost Istre pod fašizmom". Susret je namijenjen srednjoškolcima i svim zainteresiranima, a moderirat će ga Milorad Stojević, profesor na riječkom Filozofskom fakultetu. Iduće srijede, 30. listopada gosti knjižnice su autorski dvojac Mario Perčić i Sandro Quarantotto koji će predstaviti knjigu "Velemajstorske tajne zarade, zabave i marketinga na internetu".

Gost knjižnice bit će i Želimir Perkovac, Slavonac s porečkom adresom koji će na gostovanju u petak 8. studenog premijerno predstaviti svoju novu knjigu "Moglo je biti drukčije". Posljednja gošća je 11. studenog, Željka Horvat Vukelja, poznata autorica za djecu.

U Mjesecu knjige porečka knjižnica zaključuje prijave za petu sezonu projekta "Dam - daš - volonteri u akciji", kojim građani prenose svoja znanja, vještine i radna iskustva sugrađanima. U tri godine održano je 60 radionica s 579 polaznika, a sudionike i ove godine očekuju zanimljive radionice. (V. HABEREITER)

Mjesec hrvatske knjige u Pazinu

U povodu Mjeseca hrvatske knjige, koji se obilježava od 15. listopada do 15. studenog, pazinska je Gradska knjižnica pripremila niz zanimljivih programa, koji započinju već u ponedjeljak 14. listopada u 19 sati otvorenjem izložbe fotografija naslovljene "Somnium" autorice Lee Jurčić. Dvojezično izdanje romana "Granični sindrom" koparskog autora Aljoše Curavića, u nakladi pazinske Gradske knjižnice odnosno edicije "Kuća za pisce", bit će predstavljeno u srijedu, 16. listopada, u 19.30 sati u Kući za pisce.

Još jedno književno predstavljanje zakazano je za četvrtak, 24. listopada, kada će autorica Kristina Bulešić predstaviti svoju knjigu "10 dana: putovanje koje mijenja život"; 5. studenog u knjižnici gostuje riječki pisac Enver Krivac koji će predstaviti svoju zbirku priča "Ništa za pisati kući o"; a 12. studenog termin je za tradicionalnu "Ćakulu" odnosno susret s pazinskim autorima.

Slikovnica "Mit o učkarskom zvončiću", za koju su tekst i ilustracije napravili učenici osnovne škole u Lupoglavu predstavit će se u knjižnici 23. listopada, a za 29. listopada zakazano je predavanje o književnoj vezi Julesa Vernea i Pazina kroz roman "Mathias Sandorf".

Tijekom cijelog Mjeseca hrvatske knjige pazinska će Gradska knjižnica provoditi i projekt "Na tragu priči" u sklopu kojeg će poznate osobe čitati svoje najdraže priče djeci iz vrtića. Takvi su susreti planirani u prijepodnevnim terminima za 17., 24. i 31. listopada, a 14. studenog će u večernjim satima cijeli projekt biti predstavljen pazinskoj publici. Uz sve to, prvi i zadnji dan Mjeseca hrvatske knjige bit će i prigoda za vraćanje posuđenih knjiga bez naplate zakasnine. (D. ŠIŠOVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter