Mjesec dana od izbora Slovenija još bez vlade

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Slovenski predsjednik Danilo Tuerk u srijedu je pozvao politicke stranke na odgovorno ponašanje kako bi se što prije formirala nova vlada, buduci da je od prijevremenih parlamentarnih izbora prošao puni mjesec dana.

"Pozivam sve politicke cimbenike da postupe odgovorno i omoguce što brže formiranje vlade, na temelju izbornog rezultata. Od prijevremenih izbora prošlo je mjesec dana, a stanje na slovenskoj politickoj pozornici zahtijeva odluke", porucio je Tuerk u srijedu u priopcenju za javnost.

Na prijevremenim parlamentarnim izborima 4. prosinca 2011. relativnu vecinu u novom parlamentu od 90 zastupnika osvojila je stranka Pozitivna Slovenija koju vodi prijašnji ljubljanski gradonacelnik Zoran Jankovic.

Vjerojatni mandatar za sastav nove vlade nije medutim u proteklih mjesec dana uspio stvoriti koaliciju koja bi mu zajamcila natpolovicnu vecinu u parlamentu, a neke od manjih stranaka iznijele su i ideju stvaranja tehonokratske vlade ili vlade koju bi formirao bivši premijer Janez Janša cija je Slovenska demokratska stranka osvojila dva mandata manje od Jankoviceve.

Nagadanja o tehnickoj vladi ili vladi nacionalnog jedinstva, prema ocjeni slovenskog predsjednika, ne olakšavaju donošenje odluka potrebnih za imenovanje novog mandatara i sastavljanje vlade koja se treba suociti s donošenjem potrebnih odluka, ocijenio je Tuerk u priopcenju za javnost.

Ocekuje se da ce Tuerk potkraj ovog ili pocetkom iduceg tjedna nakon konzultacija s politickim strankama donijeti odluku o tome koga predložiti za mandatara nove vlade, koji mora dobiti natpolovicnu vecinu glasova prilikom tajnog glasovanja u parlamentu.

Prema nepisanom pravilu i politickoj praksi, ocekuje se da ce Tuerk za mandatara nove vlade predložiti Zorana Jankovica. On za siguran izbor prilikom glasovanja u parlamentu uz zastupnika svoje stranke i glasove Socijalnih demokrata (SD) Boruta Pahora, treba glasove još najmanje dviju manjih stranaka. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter