Mjesec dana mrtav u stanu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Jedan 80-godišnji muškarac iz Pule, nekadašnji dugogodišnji zaposlenik Radija Pula, u stanu je ležao mrtav cak mjesec dana, prema neslužbenim informacijama. Pokopan je koncem studenog, dva dana nakon što je pronaden.

Od susjeda koji ga je pronašao u stanu doznajemo pricu o covjeku koji je dugo vremena živio sam, a zadnjih se nekoliko godina polako odvojio i od prijatelja i obitelji.

- Znam ga 27 godina i smatram da je bio kvalitetan covjek, malo svojeglav i tvrdoglav, ali pedantan... Zadnji put sam se s njim cuo krajem listopada. Njegov sin rekao da se ne želi javiti nikome... Kada je neugodan miris postao nesnosan i kad su po haustoru pocele letjeti neke velike muhe nazvao sam njegovog sina i jednog majstora kljucara te smo ušli u stan. Naravno, obavijestili smo i policiju. Prizor u stanu bio je strašan, ispricao nam je susjed.

Od policije smo, vezano za taj dogadaj, doznali da je dojava o mrtvoj osobi u stanu zaprimljena 27. studenog u 9.45 sati, a izlaskom policajaca i mrtvozornika na teren utvrdena je prirodna smrt 80-godišnjaka.

Valter Opašic iz PU istarske kazao nam je da takvih slucajeva skoro pa nema na podrucju Istre i da se radi o jedinom slucaju unazad nekoliko godina. Ilija Kucinar, patolog pulske Opce bolnice, kaže da se u Istri dogodi jedan ili dva takva slucaja godišnje.

Za mišljenje o ovom i slicnim slucajevima upitali smo i dr. Nina Žganca iz Studijskog centra socijalnog rada na Pravnom fakultetu u Zagrebu.

- To je jedan od nebrojenih slucajeva ostavljenih i osamljenih ljudi koji su ocito davno izgubili ono što nazivamo socijalnom mrežom i socijalnim kontaktima. U vremenu visoko izražene individualizacije i pomanjkanja solidarnosti, u vremenu rasprostranjenog siromaštva i socijalne iskljucenosti postaje, nažalost, normalno da gotovo svakog tjedna saznamo za neku vijest o smrti za koju dugo vremena nitko ne zna, kaže dr. Žganec.

On napominje da u Hrvatskoj nisu izgradeni sustavi podrške, strucnjaci iz socijalnih službi zbog niza organizacijskih razloga nisu u mogucnosti dovoljno biti u lokalnim zajednicama nego vecinu vremena provode u svojim uredima optereceni administrativnim poslovima. Opcenito, kaže on, u Hrvatskoj su socijalni rad i djelovanje sustava socijalnih službi postavljeni tako da nisu u mogucnosti na kvalitetan nacin prevenirati ovakve slucajeve.

- U razvijenim se zemljama strucnjaci s ovog podrucja nalaze u lokalnim zajednicama gdje kroz dobro razvijeni sustav socijalnih službi mogu znacajno utjecati na sprjecavanje ovakvih situacija te opcenito na podizanje kvalitete života gradana, kaže dr. Žganec.


Podijeli: Facebook Twiter