Mjerilo savršenstva

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Osim što je poznata kao jedna od najljepših žena na svijetu, hollywoodska glumica Michelle Pfeiffer može se pohvaliti da njezino lice savršeno odgovara složenoj formuli ljepote koju je izracunao kalifornijski estetski kirurg Stephen Marquand. On je nakon dugog istraživanja došao do broja 1,618 koji je nazvao "omjer PHI". Konkretno, prema njegovim je mjerilima idealna širina usta 1,618 puta širine nosa, a svaka pojedina crta lica može se mjeriti istim brojem. Služeci se tim podacima, izveo je dijagram «savršene ljepote» i otkrio da se Michelle Pfeiffer najidealnije uklapa u njega. U prvih pet najsavršenijih ljepotica uvrstio je i Christy Turlington, Juliju Roberts, Audrey Hepburn i Meg Ryan.

Americki casopis People vec dugi niz godina organizira izbor najljepše žene na svijetu, a prije par godina tu je titulu ponijela i glumica Drew Barrymore. Iako možda nije klasicna ljepotica niti prva žena koja nam pada na pamet kada kažemo "najljepša žena na svijetu", simpaticna filmska zvijezda bez sumnje ima "ono nešto" što je cini posebnom i neodoljivom. Sama Drew, koja dobar izgled održava napornim vježbanjem, otkrila je kako se lijepo osjeca kada joj je kosa napola mokra od znoja i dok izgleda kao da ce doživjeti srcani udar. Trideset i cetverogodišnja glumica za sebe kaže da se ponekad osjeca kao hippy, ponekad glamurozno, a nekad i kao 13-godišnji pobunjenik.

Iako su je za života, ali i nakon smrti, mnogi opisivali, i još je uvijek opisuju, kao jednu od najljepših žena svih vremena, Audrey Hepburn samu sebe nikad nije smatrala posebno atraktivnom. Glumica, ciji je modni stil i danas uzor mnogim ženama, osobno nije bila velika ljubiteljica mode niti je pridavala previše pozornosti svom izgledu.

"Može se reci da sam u odredenim razdobljima cak i mrzila samu sebe. Bila sam predebela, možda previsoka, možda samo preružna... Mislim da je sve to proizlazilo iz mog osjecaja nesigurnosti i inferiornosti", u jednom intervjuu iz 1959. godine izjavila je Hepburn.


Podijeli: Facebook Twiter