Mjere štednje protiv priča o izlazu Grčke iz eurozone

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Nagađanja o izlasku Grčke iz eurozone prestat će kad idućeg tjedna parlament usvoji mjere štednje, rekao je u nedjelju grčki premijer Antonis Samaras.

U ponedjeljak će koalicijska vlada podnijeti parlamentu paket mjera koje su dogovorene s međunarodnim kreditorima a koje uključuju promjene kojima će se, među ostalim, olakšati otpuštanje radnika, smanjiti otpremnine i ukinuti automatski rast plaće.

Glasovanje o paketu mjera, za koji se vjeruje da će biti usvojen tijesnom većinom, predviđeno je za srijedu, a zatim bi se u iduću nedjelju trebalo glasovati o proračunu za 2013. godinu - čije usvajanje prije isplate nove pomoći traže Europska unija, Međunarodni monetarni fond i Europska središnja banka (ECB).

"Sve će to (razgovori o grčkom izlasku iz eurozone) nepovratno nestati nakon ova dva glasovanja", rekao je Samaras obraćajući se zastupnicima svoje stranke Nove demokracije.

Atena pokušava uvjeriti trojku (EU, MMF, ECB) da je dovoljno napredovala u provedbi reformi kako bi joj odobrila tranšu pozajmice u iznosu od 31,2 milijarde eura koji su zemlji potrebni da ne završi u stečaju. (Hina/Reuters)


Podijeli: Facebook Twiter