Mitske price s dozom horora i zabave

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Prošlog vikenda u Višnjanu je održan prvi Cukafest, dvodnevni program koji je zapoceo u subotu radionicom za najmlade. Tako su u vrticu u Višnjanu djeca rezbarila bundeve, te je održan izbor "naj-cuke". Osim toga, klinci su dobili sjeme za uzgoj i upute kako do druge godine uzgojiti svoju cuku.

U nedjelju je u višnjanskoj zvjezdarnici Davor Šišovic je održao predavanje na temu "Mitska bica Istre", a nakon njega Korado Korlevic - "Kalendar, astronomija i obicaji". U gotovo dvosatnoj predaji o nadnaravnim bicima u Istri, Šišovic je ukazao na dugu tradiciju literarne obrade štriga i štriguna. Tako su, izmedu ostalih, o nadnaravnim bicima u Istri pisali Vladimir Nazor, Ante Ciliga, Tone Valic, Mate Balota, a u novije vrijeme Davor Dužman, Branko Lucic i mnogi drugi.

- Zahvaljujuci Tolkienu znamo više o nordijskim, nego o našim mitskim bicima. Nedostaje sustavnih istraživanja, a institucije se ne bave time. Treba pohvaliti nekoliko škola, koje su imale projekte za djecu na ovu temu, no to je takoder bilo jednokratno, kaže Šišovic, koji se vec 15 godina iz hobija bavi proucavanjem i popularizacijom ove teme. Njegovo predavanje se odužilo zahvaljujuci posjetiteljima koji su bili vrlo zainteresirani, te nakon Šišovicevog izlaganja postavili brojna pitanja.

Uslijedilo je takoder interesantno predavanje Korada Korlevica, nakon cega je do dugo u noc program nastavljen prikazivanjem horor filmova. Radilo se o "comic-horror" veceri, pa su tako prikazivani klasici poput "Bala vampira" Romana Polanskog.

Prvi Cukafest osmislila je Elena Mladossich. (T. TOROMANOVIC)


Podijeli: Facebook Twiter