Mitska bica Istre ukazala se na Kaštelu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Zašto je Arena ostala bez krova i prozora i tko je za to kriv, mogli su saznati svi koji su u nedjelju navecer posjetili pulski Kaštel kako bi odgledali interaktivni program za djecu i odrasle unutar zidina ove mletacke utvrde. Stotinjak roditelja s djecom moglo je tako doznati da su drevnu Arenu gradile vile, no cari zle štrige gradnju su zaustavile pa je ona ostala nedovršena.

U pripravljanju carobnog napitka djeca su i sama mogla sudjelovati, mada tada još nisu znala za što ce ga zla vještica iskoristiti. Publiku su mitska bica Istre zabavljala skecevima, akrobacijama i zraku, žongliranjem... a posebno su zanimljive bile vile koje su se na "podij" spustile s golemog stabla u dvorištu kaštela.

Dodajmo da je Fauna odigrao Miroslav Cerovac, diva Omar Ivancic, štriga je bila Irena Boljuncic Gracin, vile Sedina Cerovac i Manuela Rossi, a patuljci Mileta Cvijanovic i Omar Ivancic. Za scenarij i produkciju predstave zaslužna je Udruga "Carobnjakov šešir".

Ova je predstava jedna od devet slicnih u projektu Istra Inspirit, kulturno-turistickom proizvodu Istarske županije, IRTA-e i županijske Turisticke zajednice, ciji je cilj na devet autenticnih lokaliteta diljem poluotoka oživiti razlicita povijesna razdoblje i to uprizorenjem istarskih mitova i legendi.

Publika se tako u predstavi "Crispo" na arheološkom lokalitetu Vižula kod Medulina uvodi u svijet rimskih spletki i intiriga. Predstava "Spacio", koja publici predocava nekadašnji život ribara i težaka, odigrava se u Rovinju, u Svetvincentu publika može prisustvovati spaljivanje vještice Mare. U Porecu se pak oživljava krada razbojnika Domenica Furlana koji je ukrao zlato i srebro s porecke Bazilike te odigrava predstava "Svjetionik ljubavi".

U Pazinu se može saznati kako je grof Sandorf pobjegao iz Kaštela i što o tome zna Jules Verne, dok se u Buzetu oživljava nekadašnji život "po starinski". Na kraju, u Labinu se predstava "Rudarska republika" održava 150 metara ispod zemlje, u podzemnim labirintima labinskog rudnika, ispod 20 milijuna tona kamenja.

Projekt je krenuo 17. lipnja, a u njemu osim glumaca, redatelja, dramaturga i same publike, sudjeluju i studenti ekonomije te kulture i turizma s pulskog Sveucilišta Jurja Dobrile. (B. PETROVIC; snimio S. MILJEVIC)


Podijeli: Facebook Twiter