Mitropolit nije prodao rolex, crkva nema za struju

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Pravoslavna crkva u Plovdivu neće moći platiti svoj račun za struju pošto je u nedjelju propala aukcija skupocjenog rolexa plovdivskog mitropolita Nikolaja, javila je bugarska novinska agencija BTA. 

Mitropolit Nikolaj, kojeg se u medijima često kritizira zbog raskošna života, krajem veljače ponudio je svoj sat na dražbu kako bi crkva svete Marine mogla platiti račun za električnu energiju.

Nikolaj je nedavno svoj sat opisao kao "iskušenje". "Bolje je ući u raj bez sata nego u pakao sa satom", kazao je. 

Međutim, dražba u nedjelju je propala jer nije bilo zainteresiranih. Zlatni mitropolitov rolex optočen safirima procijenjen je na 11.600 leva (45.000 kuna), a crkva u Plovdivu za struju je dužna 3.000 leva (11.500 kuna). Ostatak novca od prodaje sata trebao je ići u humanitarne svrhe. 

Osim što je na glasu po tome da voli raskoš, jer se, osim što posjeduje vrijedne satove, voli voziti i u luksuznim automobilima, mitropolit Nikolaj poznat je i po kontroverznim izjavama. Tako je pape Ivana Pavla II. i Benedikta XVI. svojedobno prozvao hereticima, a 2009. je izazvao sablazan kada je potonuće broda bugarskih turista na Ohridskom jezeru, pri čemu se utopilo 15 ljudi, nazvao božjom kaznom za koncert Madonne u Sofiji. 

Poskupljenje struje i visoki računi za ovu zimu izazvali su masovne prosvjede diljem Bugarske i srušili vladu Bojka Borisova prošli tjedan.  (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter