Mito u zdravstvu nisu samo plave koverte

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Korupcija u zdravstvu tema je trodnevnog tecaja "Mediji i zdravlje" koji je u Grožnjanu okupio novinare, lijecnike, farmaceute, predstavnike Ministarstva zdravstva i udruge pacijenata.

"Korupcija nije samo mit, ali je u stvarnosti znatno manja od percepcije javnosti", rekao je Hrvoje Minigo, predsjednik Hrvatske lijecnicke komore. On smatra da 99 posto lijecnika casno obavlja posao, ali ne želi zatvarati oci pred preostalima.

Prema anonimnoj anketi u kojoj je sudjelovalo gotovo 30 tisuca pacijenata evidentiran je samo 41 slucaj koji bi se mogao oznaciti kao traženje mita, doznajemo od Miniga.

"Odgovorno tvrdim da je samo jedan do dva posto onih koji bi stvarno bili koruptivni u zdravstvenom sustavu. Više od 17 tisuca lijecnika i 30 tisuca medicinskih sestara ne žele biti taoci iskrivljene percepcije o korupciji u zdravstvu", rekao je Ante Zvonimir Golem, državni tajnik u Ministarstvu zdravstva.

Suradnja gradana iznimno je važna u borbi protiv korupcije. Do sada je šestero lijecnika sudski procesuirano, ali je korupcija u zdravstvu puno veca i ne odnosi se samo na plave koverte, rekao je državni tajnik. Ona se može dogoditi i kod lista cekanja, javne nabave u ustanovama, kod zapošljavanja, donacija farmaceutskih tvrtki, pri osnivanju privatnih zdravstvenih ustanova, prilikom rada bolnickih lijecnika u privatnim poliklinikama.

Važno je jacanje svijesti gradana o potrebi prijave korupcije, naglašava državni tajnik. Gradani trebaju znati da im se ništa loše nece dogoditi ako prijave korupciju. Oni koji su prijavljivali nisu imali negativne posljedice. Važno je i da ministarstvo nadzire liste cekanja i druge segmente rada, istaknuo je Golem.

Prema indeksu percepcije korupcije Hrvatska je na 66. mjestu od 180 zemalja svijeta, dok je Slovenija na 27. Zdenko Duka, predsjednik Hrvatskog novinarskog društva, osvrnuo se na antikoruptivnu ulogu i odgovornost medija. Govorio je o odgovornosti urednika i novinara u kreiranju i prezentiranju informacija.

O etickim okvirima poslovanja farmaceutske industrije govorio je Sani Pogorilic, predsjednik udruge inovativnih proizvodaca lijekova. Mensura Dražic, predsjednica Koalicije udruga u zdravstvu, osvrnula se na zakonske okvire zaštite pacijenata. U nedjelju ce u sklopu tecaja o korupciji u Hrvatskoj govori predsjednik Ivo Josipovic.


Podijeli: Facebook Twiter