Misu u Eufrazijevoj bazilici predvodio biskup u miru mons. Ivan Milovan

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

U Istri se u ponedjeljak blagdan Uznesenja Blažene Djevice Marije posebno svečano slavio u Bermu, Božjem Polju kraj Vižinade, Bujama, Cerovlju, Kringi, Poreču, Puli, Šišanu, Vrhu i Valturi. Središnju svetkovinu Uznesenja Marijina u pulskoj katedrali predvodio je preč. Piergiorgio De Angelis, rektor pulskog Biskupijskog misijskog sjemeništa "Redemptoris Mater", a u porečkoj prvostolnici biskup u miru mons. Ivan Milovan.

Na Božjem Polju, jednom od najpoznatijih hodočasničkih odredišta o blagdanu Uznesenja Blažene Djevice Marije na području Porečke i Pulske biskupije, predvodio je kancelar biskupije preč. Sergije Jelenić. U novije vrijeme sve više ljudi hodočasti upravo u Božje Polje koje se sve više profilira u marijansko hodočasničko središte.

Velik broj istarskih vjernika uputio se i za Trsat gdje se već po tradiciji hodočasti. U davnini kada su Trsat, zapravo Istra i Rijeka, bile slabije prometno povezane Istrani su hodočastili do Poklona, prijevoja na kvarnerskoj strani Učke s kojeg se vidi Trsat. Ondje su se s pogledom na Marijansko svetište u Trsatu pomolili i poklonili Blaženoj Djevici Mariji.

Proslava blagdana Svete Marije Velike, 15. kolovoza, koji se po tradiciji smatrao najtoplijim danom u godini, od davnina je bio dan odmora od teških radova u polju, a bio je to ujedno i dan slavlja i zahvale Bogu za netom završenu žetvu. (M. RIMANIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter