Misterij prirode i umjetnosti

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

U tijeku je još jedna rujanska likovna kolonija na otoku Sveti Nikola, u kojoj od nedjelje stvaraju sedmorica umjetnika iz Slovenije, Italije, Austrije i Hrvatske, sve u organizaciji turisticke tvrtke Riviera. Dok su prošle godine sudjelovale iskljucivo slikarice, izbornik ?anino Božic ovoga je puta na Svetom Nikoli okupio mušku ekipu, no taj kuriozitet, po njegovim rijecima, nema veze s generalnom koncepcijom.

"Ovogodišnji gosti su profesionalci s izgradenim stvaralackim konceptima. Improvizacije gotovo i nema - dobro znaju što i kako žele raditi", kaže Božic, i sam eminentni umjetnik s mrežom poznanstava što mu omogucuje da svake godine u Porec dovede kvalitetna imena. Da je atmosfera odlicna uvjerili smo se za posjeta velikom zajednickom ateljeu, smještenom u inspirativnom otocnom ambijentu, tik uz hotel Fortuna Island u kojem su odsjeli.

Zavidan broj radova 27. po redu kolonije vec je gotov, a na novima se radi punom parom. Venecijanac Silvestro Lodi, slikar i predavac na akademiji, razraduje predsokratovsku ideju zemlje (prirode) kao stalnog kretanja, polazeci od motiva ženskog tijela s otisnutim pojmovnim asocijacijama na klijanje i rast. Ishodište njegovih uradaka su fotografije, aktovi u crno-bijeloj tehnici, ispisani na broncanoj podlozi ili platnu, i doradeni bojom. Jedno platno zanimljivo funkcionira kao džep nepoznatog sadržaja, signalizirajuci vjecni misterij prirode i umjetnosti.

Austrijanac Mario Dalpra, profesionalni slikar i kipar s 25-godišnjim iskustvom i pomalo egzoticnim likovnim rukopisom, prvi put sudjeluje u koloniji ovakvog tipa. Premda mu je atelje u Becu, mnogo je radio u SAD-u, a dobar dio godine provodi u Indiji i Indoneziji, vrelu inspiracije za stvaralaštvo nadahnuto svjetskim kulturama. "Radovi su figurativni i zapravo ne donose pricu; na svakome je da stvori vlastito znacenje", kazao je Dalpra.

Tu su još i Austrijanac Richard Kaplenig, Ljubljancanin Dušan Kirbiš, takoder predavac na akademiji, njegovi sunarodnjaci Dare Birsa i Bojan Bensa te domaca snaga Tomislav Brajnovic, bez iznimke ljudi bogatih karijera i zanimljivih životnih stilova. U sijecnju ili veljaci valja ocekivati izložbu nastalih radova, popracenu strucnim osvrtom i katalogom.


Podijeli: Facebook Twiter